Det blev inget OS 2020, som bekant. Tungt för många och inte minst Kim Amb. Spjutkastaren visade redan i fjol att han var tillbaka och det överträffade han i år.

– Ja, absolut. Det har varit ett bra år. Det här är mitt bästa år någonsin och föregående var mitt bästa då, sa han nyligen till Mitt i Bålsta.

Nu kommer objektiva bevis för att Bålstabon har rätt i sin bedömning. Det när den amerikanska facktidningen ”Track & Field News” presentera sin prestigefyllda världsranking, där man i varje gren rangordnat årets tio bästa i världen utifrån meriter. I år ser rankingen dock lite annorlunda ut som en följd av pandemin. Friidrott.se skriver att man den här gången endast valde att göra en topp tre, men det hindrade inte Amb från att ta plats på listan.

I fjol fick han inte plats bland topp tio, men i år är han på plats nummer två, ett år då det alltså inte blev något mästerskap. Trots osäkerheten hoppas och tror Amb nu på att det blir ett OS i Tokyo 2021 i stället.

– Absolut. Jag har förstått att oavsett vad som händer och sker så ska de försöka. Det är helt rätt. De har säkert lagt ner x antal miljarder på det redan så det får man förstå. Det är oerhört kul om det kan bli av. Annars är det en jättegrej som försvinner för oss för oss atleter.

Siktar du på medalj?

– Man önskar alltid att man ska sikta på medalj, men det är så många parametrar som ska stämma in. Det man vill är att man ska vara i sin bästa form. I år hade jag en betydligt stabilare nivå. Alla tävlingar gick väldigt bra, men det fattades vissa saker. Om man tar förra året fick jag ett väldigt lyft vid SM och finnkampen. Jag fick inte det släppet i år. Jag vet att det finns en nivå till på det.