Amanullah på Söder är rädd att dö om han utvisas

Amanullah Saifi, 19, kallar sig ateist – vilket gör att han riskerar dödsstraff i hemlandet Afghanistan. Men trots det får han kanske inte uppehållstillstånd. – Min framtid finns i Sverige, eller inte alls, säger han.

  • Publicerad 10:53, 17 okt 2018

Amanullah Saifi flydde från Afghanistan för tre år sedan efter att talibanerna tagit kontrollen över hans hemstad. Efter en farofylld flykt, där han bland annat korsade Medelhavet i en överfylld gummibåt, kom han till slut som ensamkommande 16-åring till Sverige. I dag bor han hos en familj i Skanstull.

Han drömmer om att bli elektriker. Amanullah gjorde klart språkintroduktionen i våras och väntar nu bara på att få ett uppehållstillstånd för att kunna fortsätta plugga.

Dagarna spenderar han med att simma på Eriksdalsbadet och promenera runt på Södermalm. Oron är en ständig följeslagare. Väntan beskriver han som fruktansvärd.

Tror inte längre på Gud

Amanullah kallar sig ateist. I Afghanistan levde han som alla andra, som muslim. Men tvivlen började gro och nu tror han inte längre på Gud.

– Jag hade en massa frågor om religion även när jag bodde i Afghanistan. Varför måste vi gå till moskén? Hur kan muslimerna i moskén ha svar på allt? Jag började ifrågasätta min tro och lämnade till slut islam.

Amanullah Saifi, asylsökande ateist från Afghanistan. Här med sin flickvän Matilda Berglund. Foto: Daniel Díaz.

Men i Afghanistan ser man strängt på ateism. Det är ett av 13 länder i världen där det är belagt med dödsstraff att hoppa av islam, enligt internationella organisationen IHEU och en rapport från Migrationsverket. 

Därför har domare i Sverige i flera fall givit afghaner uppehållstillstånd – just för att de är ateister. Men alla svenska domare tycker inte likadant. Vissa menar att ateism inte är skäl nog för att få uppehållstillstånd.

– Det känns inte rättssäkert. Som att det är fel i systemet. Att det hänger på att du får en bra handläggare och advokat. Jag har bytt juridiskt ombud nu, till en som är jättebra, säger Amanullah Saifi.

Daniel Carnestedt. Foto: David Lagerlöf/Advokatfirman Stockholms Asylbyrå AB 2018

Den nya juristen heter Daniel Carnestedt och är specialiserad inom asyl- och migrationsrätt på Asylbyrån. Han berättar att det är otroligt komplext att söka uppehållstillstånd som ateist eftersom det bedöms så olika.

– Praxis spretar väldigt mycket

Daniel Carnestedt

– Praxis spretar väldigt mycket. Inte bara inom olika domstolar, utan mellan olika domare på samma domstol, olika handläggare och processförare. Eftersom det inte finns något ärende som tagits upp i migrationsöverdomstolen finns det ingen vägledning, säger Daniel Carnestedt.

Till Amanullahs fall har Daniel samlat hop flera intyg och skrivit en lång inlaga till överklagandet till Migrationsdomstolen. I första ansökan nämndes Amanullahs ateism bara med några få ord.

– Jag tycker absolut att man har ett skyddsbehov som ateist i Afghanistan. Det är olagligt och ett starkt tabu att lämna islam. Toleransen bland vanligt folk är låg. Berättar du sanningen om någon frågar dig varför du inte går till moskén kommer du möta starka reaktioner, säger Daniel Carnestedt.

Hur kan man bevisa att man är ateist?

– Det är svårt, förstås. Man gör en genuinitetsbedömning för att se om man framstår som trovärdig, säger Daniel Carnestedt.

Amanullah väg till Sverige var lång och farofylld. Bland annat korsade han Medelhavet i en överfylld gummibåt. Foto: Daniel Díaz.

– Min framtid finns i Sverige där jag kan leva i frihet tillsammans med min kärlek, eller inte alls

Amanullah Saifi

Att återvända till Afghanistan ser Amanullah Saifi inte som ett alternativ. Han säger att han vet vad som väntar honom där om han återvänder – dödsstraff.

– Min framtid finns i Sverige där jag kan leva i frihet tillsammans med min kärlek, eller inte alls.

Amanullah väntar nu in beslutet från Migrationsdomstolen. Men skulle han få avslag finns det ändå ett hopp.

– Får han inte uppehållstillstånd för att han är ateist är min förhoppning att han får det genom nya gymnasielagen, säger juristen Daniel Carnestedt.

Amanullah Saifi var med bland dem ensamkommande som protesterade på Medborgarplatsen. Foto: Daniel Díaz

Fakta

Ateism är ett asylskäl

Du som har ett ursprung från något av följande 13 länder har skäl att åberopa din ateistiska övertygelse för att beviljas asyl: Afghanistan – Förenade Arabemiraten – Iran – Malaysia – Maldiverna – Mauretanien – Nigeria – Pakistan – Qatar – Saudiarabien – Somalia – Sudan – Yemen.

Religionsfrihet och trosfrihet räknas till en av de mänskliga rättigheterna. Den finns med i artikel 9 i Europakonventionen och betraktas som en av grundläggande rättighet i svensk lag. Den innebär att medborgare fritt kan bestämma över sin religiösa övertygelse.

I religionsfriheten ingår också icke-religiösa livsåskådningar som exempelvis ateism, humanism eller pacifism.

Du riskerar dödsträff som ateist i Afghanistan, enligt en rapport från Migrationsverket. Men det största hotet för en person som lämnat islam i landet är inte regeringen, utan snarare den egna familjen och samhället i övrigt,

Rapporten ger exempel på hur en lynchmobb misshandlat en kvinna till döds i huvudstaden Kabul 2015, efter anklagelser om att hon kränkt islam.

Källa: Internationella humanistorganisationen ”The IHEU Freedom of Thought Report”/Migrationsverket.
Visa merVisa mindre