Ledare. Amal Said vill pusha andra genom att själv sätta goda exempel. Foto: Claudio Britos

Amal vill leda genom goda exempel

Amal Said arbetar varje dag för att skapa förutsättningar för kvinnor och uppmuntra dem till att våga satsa på sina idéer. Nu har hon tilldelats årets #GeTillbaka-stipendium.

  • Publicerad 10:13, 1 nov 2020

Jag hade
aldrig förstått att mitt utseende skulle vara ett hinder.

Amal Said, 30, trodde att hon skulle på ett viktigt möte, när hon möttes av sina föräldrar, vänner och kollegor; alla jublandes i kör. Snart blev hon överöst av kramar och hade en stor check i sin hand: hon var årets #GeTillbaka-stipendiat.

– Folk har försökt överraska mig förut, men jag har alltid lyckats märka något. Men det här däremot, det var genuin chock, skrattar hon.

Stipendiet delas ut av Företagarna och webbyrån Wasabi Web, till unga ledare, förebilder och entreprenörer.

– Att sådana stora aktörer tror på en är en enorm bekräftelse. När man har en så pass stark dröm och vision är det otroligt när någon utifrån faktiskt kommer in och bekräftar en; säger att man är på rätt väg.

Amal Said. Foto: Claudio Britos

Vill inte begränsas av ursprung

Amal Said växte upp i Varberg, och beskriver sina tidiga år som väldigt bra och trygga. Hon tvivlade aldrig på att hon kunde bli exakt vad hon ville. Sedan flyttade hon till Hjulsta, och saker förändrades.

– Jag hade aldrig förstått att mitt utseende skulle vara ett hinder, men sedan kom jag hit och insåg att det är annorlunda här. Här begränsas folk av sitt ursprung, många tror att de är dömda till ett visst typ av liv, och så kan vi inte ha det.

Genom en väninna kom hon i kontakt med Bling, en organisation som främjar entreprenörskap i Järva. Under Blings organisation startade hon nätverket Womenisa, en plattform ska bana vägen för just kvinnor, framför allt i förorten.

– Jag ville dela med mig av min energi och av min tro på att allt är möjligt. Den långsiktiga planen är så klart att det inte ska behöva heta kvinnligt entreprenörskap, eller entreprenörskap bland utlandsfödda, utan bara entreprenörskap. Att förutsättningarna ska vara exakt lika för alla.

Bridge. I det experimentella showroomet i Kista galleria får entreprenörer presentera och sälja sina produkter och tjänster, samt nätverka. Foto: Claudio Britos

Hyllar mammor

Nyligen var hon med och startade ”Bridge” i Kista galleria, ett experimentellt showroom där folk kan presentera och sälja sina produkter och tjänster, knyta kontakter eller bara komma och få inspiration och vägledning.

– Det handlar inte om att inspirera till att alla ska bli företagare, utan att våga vänja sig vid tanken att ha rätt att drömma och satsa på det man vill, vare sig det är att bli konstnär, baka eller utveckla egna appar, säger Amal Said.

Förutom engagemanget i Bling, Womenisa och Bridge försöker hon lyfta kvinnor på andra sätt, bland annat genom sina sociala medier.

– Det är extra viktigt att framhäva mammor, tycker jag. Jag är själv mamma, och brukar säga att ”kan du hålla en människa vid liv kan du hålla vilket företag som helst vid liv”. Och det är ju så. Det finns många mammor här, och jag hoppas kunna inspirera dem till att våga, de utför ju redan samhällets viktigaste arbete.

Förebilder är a och o

I Amals arbete är det viktigt att lyfta förebilder.

– Min första förebild var min pappa. Han har alltid sagt till mig att jag kan göra vad jag vill och bli vad jag vill. Han kom till landet, kunde inte språket – men blev ändå ingenjör, kämpade sig fram, säger hon.

Därför försöker hon ta in så många förebilder som möjligt i Womenisa.

– Pappa sa inte bara inspirerande ord, han var också ett levande exempel på sina ord. Och det är exakt det jag vill göra; jag vill leda genom exempel.

Engagemang

Womenisa: En plattform som banar vägen för
framtidens kvinnliga
ledare och entreprenörer, där kvinnor får möjlighet att nätverka med andra kvinnor, få chans till
ekonomisk självständighet genom eget företagande, eller sysselsättning och möjlighet till personlig utveckling genom mentorskap.

Bridge: Här kan entreprenörer presentera och sälja sina produkter och tjänster, och det finns dessutom rum där man kan sitta och arbeta, ha möten och samtal, och träffas producenter, konsumenter och möjliga investerare.

Visa merVisa mindre

Juryns motivering:

”Med brinnande engagemang och stor
målmedvetenhet fungerar årets stipendiat som
en katalysator för nya changemakers i landet.
Amal tacklar kulturella och sociala barriärer för
att ge nya grupper nycklar till entreprenörskap.

Hennes nätverk skapar efterlängtade ringar på vattnet och ger Sverige fler talanger på alla fronter. Juryn är helt övertygad om att vi kommer att få se mycket mer av Amal i framtiden.”

Visa merVisa mindre