Älvsjöskola blev årets Stockholmsbyggnad

Långbrodalsskolans nya skolhus i Älvsjö är Årets Stockholmsbyggnad 2018. Det är första gången en grundskola vinner tävlingen. Skolbyggnaden fick 1 200 av närmare 6 000 röster.

  • Publicerad 17:15, 7 jun 2018

Stockholmarna har sagt sitt. På torsdagseftermiddagen tillkännagavs att Långbrodalsskolan röstats fram till Årets Stockholmsbyggnad 2018.

– Det är en ära, vi är fantastiskt stolta. Det är ett fint erkännande av det team av duktiga medarbetare som jobbat med detta, säger Pauline Ringvall, gruppchef på Niras Arkitekter, som ritat skolbyggnaden.

– Roligast av allt är att vi fått höra att elever och lärare som använder skolan trivs, säger hon.

Döpt till Palatset

Den pampiga Långbrodalsskolan som är byggd 1915 utökades ifjol med en skolbyggnad för att kunna ta emot ytterligare 200 elever.  Tillbyggnaden har samma branta tak som det gamla skolhuset, men ett i övrigt modernt uttryck med en plåtfasad i titanzink. Den gamla skolan kallas ”Slottet” och det nybyggda huset har av eleverna döpts till ”Palatset”.

”En nästan pittoresk byggnad som samtidigt är både originell, lekfull och funktionell”.

Så här skrev juryn när Långbrodalsskolan valdes ut som en av finalisterna i den nionde upplagan av Årets Stockholmsbyggnad:

”En nästan pittoresk byggnad som samtidigt är både originell, lekfull och funktionell. Det är positivt med en skolbyggnad som bygger en stark identitet kring skolmiljö, vilket inte är helt vanligt i dag”.

Konstverk pryder fasaden

Skolans båda gavlar pryds av konstverket ”Rökning förbjuden”. Konstnären Rebecka Bebben Andersson utgick från sin egen skoltid och satt vid ett fönster i skolan och tecknade i ett helt dygn. Teckningen blev grunden för det konstverk som täcker skolhusets gavelfasader.

Omkring 6 000 röster kom in i årets upplaga Årets Stockholmsbyggnad. Det är betydligt färre än förra årets dryga 10 000, men fler än året dessförinnan.

Tätt mellan ettan och tvåan

Det var tätt mellan vinnaren Långbrodalsskolan som fick 1 235 röster och andraplaceringen – Zenhusen i Norra Djurgårdsstaden, som fick 1083 röster.

På tredje plats hamnade Etaget, ett flerbostadshus i 10-13 våningar på Västra Kungsholmen, som fick 710 röster.

Här är de tio finalisterna som kämpade om titeln:

1. Etaget, Kungsholmen

2. Hållbarhetshuset KTH, Östermalm

3. Långbrodalsskolan, Älvsjö

4. Magelungsterrassen, Farsta

5. Taklampan, Hammarbyhöjden

6. The Bronze, Bromma

7. Vallgossen, Kungsholmen

8. Vällingby Allé, Vällingby

9. Värtaverket, Hjorthagen

10. Zenhusen, Norra Djurgårdsstaden