Älvsjös politiker demonstrerade mot rasism

På fredagsmorgonen samlades politiker från Älvsjö för att manifestera mot rasism på Älvsjö torg. Liberalernas Anna Engelbert tog initiativ till manifestationen efter att några av hennes partikamrater hotades.

  • Publicerad 08:54, 31 aug 2018

– För två veckor sedan när mina partikamrater var ute och kampanjade blev de hotade av en man med rasistiska motiv och polis fick tillkallas, började Anna Engelbert sitt tal på Älvsjö torg mitt i morgonrusningen vid halv åtta-tiden på fredagen.

Efter händelsen tog hon kontakt med de andra partierna i stadsdelen och samtliga slöt upp för att visa sitt stöd för demokratin och mot rasism. Politiker från Liberalerna, Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet fanns på plats. Miljöpartiet var där i tanken, enligt Anna Engelbert.

– Det var självklart att komma hit när Anna hörde av sig, säger Johan Nilsson (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

– Det här är inte en fråga där vi är oense. Det är viktigt att visa att vi i alla partier står upp mot rasism, säger Stefan Johansson (S), ordförande i stadsdelsnämnden.

De gick båda fram och talade på torget om vikten av att stå emot rasism.

Hoten har ökat under valrörelsen

Även Evy Kjellberg från Centerpartiet och Jonas Santesson från Vänsterpartiet talade på torget.

Jonas Santesson från Vänsterpartiet tog av sig partijackan för att visa att motståndet mot rasism inte är en partipolitisk fråga. Företrädare från alla partier på plats talade för demokratin. Till vänster Anna Engelbert. Foto: Anna Z Ek

Anna Engelbert tycker att rasismen har blivit värre de senaste åren.

– Rasismen och hoten har blivit värre och värre. I den här valrörelsen känns det som att de har fått råg i ryggen och vågar säga lite vad som helst. Inför den här manifestationen har jag fått flera anonyma mejl med rasistiska hot och blivit kallad landsförrädare.

”Visar att vi är enade”

Många stressade förbi på torget under den regnmulna morgonen, men några stannade upp för att lyssna och applådera.

Anna Engelbert var nöjd med manifestationen efteråt.

– Jag hade hoppats att fler medborgare skulle kunna komma. Men titta vilken uppslutning från partierna! Det här visar att det är en fråga vi är enade i.