Flytten till Älvsjö blev startskottet för Mäklarkoll. Foto: Kristina Sandström

Älvsjöbon vill hjälpa säljare välja rätt mäklare

Hundratals jobbansökningar men inte en enda intervju – då bestämde sig Vladimir Ruzic för att lura till sig ett toppjobb på ett it-företag. Idag driver han jämförelsetjänsten Mäklarkoll som tvingar branschen till transparens.

  • Publicerad 15:28, 22 okt 2018

När Vladimir Ruzic och hans fru skulle sälja dåvarande lägenheten i Gullmarsplan för att flytta till Älvsjö, upptäckte han hur mycket det kan skilja mäklare emellan.

– Jag bad en vän att gå på visningen för att se hur mäklaren skötte sig, när han kom ut ifrån lägenheten var han helt röd av ilska, säger Vladimir.

Mäklaren hade inte visat något som helst intresse och bara stått och tittat ner i mobilen. På frågan om han kunde visa vindsförrådet så ljög han och sa att kunden inte lämnat förrådsnycklarna. Samtidigt låg det högsta budet 100 000 kronor under accepterat pris.

– Jag rev kontraktet och anlitade en mäklare som en vän tipsade om. På 48 timmar var lägenheten såld och alla papper påskrivna och den såldes 350 000 över accepterat pris, säger han.

Baseras på data

Den egna lägenhetsförsäljningen blev startskottet för Mäklarkoll, som går ut på att hitta den bästa mäklaren i sitt område. Tjänsten bygger på data från tidigare bostadsförsäljningar. Till exempel kan man se vilken mäklare som sålt flest lägenheter i området men också vilka som har högsta snittpris och högsta slutpris per kvadratmeter.

Tjänsten lanserades i februari 2018 och snart har 700 bostadsköp gått igenom Mäklarkoll, som Vladimir beskriver som en maktfaktor inom mäklarbranschen.

– Stora mäklarbyråer har kontaktat oss och sagt att de tappar kunder. När de inte finns med hos oss så börjar bostadsköparna undra varför.

Vladimir Ruzic hemma i Älvsjö.

Vladimir säger att Mäklarkoll även har kollegorna Philip Dyplin, Daniel Gorji och Thorbjörn Kjaeergard att tacka. Den sistnämnde som grundat Kundkraft, och som av en slump bor granne med Vladimir.

– Han kom fram till mig när jag gungade med min dotter på gården och sa att han följt Mäklarkolls resa, att han tror på vår vision och ville vara med.

Snackade till sig toppjobb

Efter gymnasiet tog Vladimir lite ströjobb. Cv:t var kort och arbetsintervjuerna uteblev. När han efter hundratals ansökningar inte lyckats landa en enda intervju bestämde han sig för att byta strategi.

– Jag ringde om en tjänst på ett it-företag och låtsades vara från en rekryteringsfirma. Efter att vd:n kört en dragning om företaget så frågar han mig om jag kunde föreslå en bra kandidat, så jag föreslog mig själv.

Trots Vladimirs kaxiga attityd och förmåga att sälja in sig själv var vd:n skeptisk. Men Vladimir lyckades övertala honom om att han kunde jobba gratis i två månader och få lönen retroaktivt ifall han gjort ett bra jobb. Vd:n accepterade en prövotid på fyra månader och helt plötsligt hade karriären tagit fart.

– Jag avancerade ganska snabbt och rätt var det var så tjänade jag mellan 70 000–120 000 i månaden.

Ge chans åt fler

Vladimir önskar att fler arbetsgivare gav sökande en chans att få komma på intervju, för att det är där man verkligen kan visa vad man går för.

– Samma år som ingen ville anställa mig blev jag en stor tillgång för det företaget jag började på. Du kan inte alltid visa dina kunskaper och ditt driv på ett cv. Det finns så himla mycket talang där ute, inte bara entreprenörer utan eldsjälar också, dom blir bara inte kallade på intervju.

Mäklarkoll växer och knakar, och under hösten väntas en rad uppgraderingar.

– I oktober smäller vi upp en större plattform. En nyhet är att mäklare kan få en “trygg mäklare”-stämpel där vi går in och backar med vårt varumärke, säger Vladimir.

Vladimir säger att målet med Mäklarkoll är att skapa en tryggare och mer rörlig bostadsmarknad.

– Att sälja och köpa bostad är en av de största affärerna du gör i livet. Det är orimligt att bara ta första bästa mäklare som säger hej.