Illustratören Erik Svetoft och författaren Nils Andersson delar Lennart Hellsing-stipendiet 2021. Foto: Magnus Liam Karlsson

Älvsjöbo får årets Lennart Hellsing-stipendium

Älvsjöbon och författaren Nils Andersson älskar att leka med orden. Nu får han årets Lennart Hellsings-stipendium, ihop med illustratören Erik Svetoft.

  • Publicerad 06:40, 4 jun 2021

I bilderboken "Mina husdjur" har djuren tagit över. Kängurur, renar, gorillor, vårtsvin och en massa andra djur fyller varje skrymsle i ett hus och ägnar sig åt allt från bubbelbad och såskokning till stortvättar och schack.

De myllrande bilderna är fulla av galen humor och och de finurliga ordlekarna bubblar av språkglädje. Det är ett verk i författaren Lennart Hellsings absurdistiska anda – och nu får bokens skapare Lennart Hellsing-stipendiet 2021.

– Jag blev överlycklig. Lennart Hellsing är en stor förebild som följt mig genom livet. Jag har alltid gillat att leka med orden och gillat andra som gör det, säger Älvsjöbon och författaren Nils Andersson.

"Mina husdjur" gavs ut våren 2021, på förlaget Rabén & Sjögren. Foto: Erik Svetoft

Rund och mjuk pappa

Han delar förlaget Rabén & Sjögrens stipendium på 100 000 kronor med illustratören och Årstabon Erik Svetoft. "Mina husdjur" från 2021 är deras andra gemensamma bok. Den första var "Pappor ska va tjocka" (2020) om en flicka som blir förtvivlad när hennes runda, mjuka pappa börjar banta. Han kanske blir så tunn att han misstas för spagetti och blir uppäten? Hennes oro är stor, men det slutar väl.

– Jag hade skrivit texten när Rabén & Sjögren rekommenderade Erik Svetoft som illustratör. Det är jag supernöjd med, för han är fantastisk. Han har visuell humor, jag verbal, säger Nils Andersson.

Dubbelt firande

Det blir flera tillfällen att fira under juni, för Nils Andersson, som också är musiker. Rabén & Sjögren delar ut stipendiet den 5 juni, då Hellsing skulle ha fyllt 102 år. Den 11 juni släpper han albumet "Värdig konst i en konstig värld" under sitt artistnamn Nippe Svensk.

Kallar sig Nippe Svensk som artist

Namn: Nils Andersson.

Ålder: 41 år.

Bor: I Älvsjö sedan 15 år.

Yrke: Författare, artist, lärare.

Familj: Fru och 16-årig dotter.

Aktuell: Mottagare av Lennart Hellsing-stipendiet 2021, ihop med illustratören Erik Svetoft, för barnböckerna "Pappor ska va tjocka" och "Mina husdjur".

Album på väg: Kallar sig Nippe Svensk, som låtskrivare och artist. Den 11 juni släpper han albumet "Värdig konst i en konstig värld".
.

Visa merVisa mindre

Så lyder juryns motivering

"Nils Anderssons och Erik Svetofts samarbete präglas av fantasi och kvickhet. De vänder och vrider på perspektiven, både i språket och i bilden. Duon tar upp stafettpinnen från Hellsing och ger oss humor där vi inte trodde den fanns. Rim som kringelikrokar sig fram och illustrationer som öppnar dörrar mot det absurda. Tillsammans skapar bild och text en helhet som väller ut över boksidorna, över alla gränser och kanter, och bjuder oss läsare på egensinnig, halsbrytande bilderbokskonst."

Källa: Rabén & Sjögren

Visa merVisa mindre

"Pappor ska va tjocka" gavs ut 2020, på förlaget Rabén & Sjögren. Foto: Erik Svetoft