Swedenborgsgatan var gågata i somras. Där bilar annars kör umgicks korgbesökarna. Foto: Åsa Sommarström

Älvsjö och Kransen kan få sommargågator

Midsommarkransen och Älvsjö kan få sommargågator 2018. Tidigare har de bara funnits i innerstan, men nu satsar staden på dem även utanför tullarna. Andra sommarsatsningar görs i Skärholmen, Östberga, Rågsved, Skarpnäck, Hässelby, Kista och Tensta.

  • Publicerad 15:41, 4 dec 2017

Sommargågatorna har blivit populära i innerstan. Under några månader har annars trafikerade gator fyllts av uteserveringar. Nu växer satsningen. Nästa sommar får blir det gågata både på Svandammsvägen i Midsommarkransen och på Johan Skyttes väg i Älvsjö, om trafikkontorets förslag går igenom.

– Tanken är att skapa trivsamma utemiljöer och träffpunkter också i ytterstan under sommaren, säger Hans-Olov Blom, handläggare på trafikkontoret.

Sommargågatorna är en del av projektet Levande Stockholm, vars syfte är att göra de offentliga miljöerna i staden mer levande och stadslivet mer attraktivt. Men förutsättningarna är förstås annorlunda än i ytterstaden än i innerstaden. De flesta satsningar man gör utanför tullarna handlar därför inte om gågator och uteserveringar.

– Det blir alltså två gågator, men annars handlar det om att levandegöra torgplatser och liknande. Det gör vi i samarbete med stadsdelsförvaltningarna och det lokala kulturlivet, säger Hans-Olov Blom.

Redan förra året hade Levande Stockholm större och mindre satsningar i Skärholmen, Östberga, Hässelby, Kista och Tensta. I sommar tillkommer Rågsveds torg och Pilottorget i Skarpnäck.

– I Östberga var det trafikkontoret som möblerade torget. Sedan ordnade stadsdelsförvaltningen aktiviteter och evenemang för att fylla torget med folk, berättar Hans-Olov Blom.

Hur torgen kommer att gestalta sig sommaren 2018 är inte klart. Trafikkontoret ska arbeta fram program tillsammans med stadsdelsförvaltningarna.

Tanken är att satsningarna ska pågå den 15 maj–15 september. Trafiknämnden tar ställning till trafikkontorets förslag vid sitt möte den 14 december.