Ann Karlemyr är lärare på Herrängens skola. Foto: Läsarbild Anders Qvarfordt

Älvsjö-lärare får klimatpris

Läraren Ann Karlemyr och Herrängens skola får Pingvinpriset och utses till oktober månads klimatsmarta exempel för sitt arbete med vandrande skolbussar. – Det känns väldigt roligt och motiverande efter att ha arbetat med det här i 15 år, säger hon.

  • Publicerad 14:01, 24 okt 2018

Nyligen delades Stockholms stads pris för månades klimatsmarta exempel ut. Herrängens skola och läraren Ann Karlmyr tilldelades det så kallade Pingvinpriset för sitt engagemang med vandrande skolbussar.

– Det var väldigt roligt och motiverande efter arbetat med det i 15 år, säger hon.

Vandrande skolbussar kallas projektet där föräldrar turas om att följa sina egna och andras barn till skolan. På så vis bidrar de till en säkrare trafikmiljö och minskad klimatpåverkan.

– Det är föräldrarna själva som organiserar de vandrande skolbussarna. Min roll är att informera och rekommendera olika tillvägagångssätt, säger hon.

De vandrande skolbussarna startade år 2003 på Herrängens skola där de var först ut. Ann Karlemyr och skolan startade projektet tillsammans med Fariba Daryani på Stockholms stads trafikkontor. Sedan dess har fler skolor tagit efter konceptet.

Pingvinpriset är Stockholms stads pris för månadens klimatsmarta exempel. Den eller de som tilldelas priset vinner äran och ett diplom. Vinnaren får också besök av en skulptur i form av en kejsarpingvin skapad av konstnären Eka Acosta under en månad.