Skifte. Dennis Rydgren och Katarina Mild är två av 4000 Älvsjöbor som i sommar får nya elmätare. Foto: Fredrik Persson

Älvsjö blir testpilot för ny smart el

En ny elmätare ska få fler att sätta upp egna solceller och laddstolpar. Dessutom ska strömavbrotten bli kortare och färre. Nu byts 4000 mätare ut i Älvsjö.

  • Publicerad 11:15, 12 jun 2020

Förra veckan sattes en ny typ av elmätare upp i bostadsrättsföreningen där Dennis Rydgren och Katarina Mild bor vid Långbro park.

Den kan verka obetydlig, menar Dennis Rydgren, men han själv ser stora möjligheter med tekniken. Mätaren visar nämligen tydligt när, och vilken slags el, som används i huset.

Dessutom är den anpassad för inkoppling av solceller.

Skjuts åt förnybart

– Det är något vi är intresserade av både av miljöskäl men också för en ekonomisk vinning. När vi får en god insyn i hur fastigheten förbrukar el kommer vi kunna se hur mycket vi kan sänka vår elkostnad genom solceller till exempel, säger Dennis Rydgren.

Hans förening funderar också på att sätta upp laddstolpar för elbilar. Tack vare den nya mätaren kan bilarna laddas på ett smartare sätt när den andra elförbrukningen är låg och elen billig, till exempel på natten.

– Laddningen kommer inte starta när du parkerar din Tesla vid klockan fem och alla spisar är i full gång men kommer ändå vara färdig nästa dag när du ska åka till jobbet, säger Dennis Rydgren.

Det här är två exempel på hur elmätaren kan bana väg för mer förnybar energi och hjälpa staden att komma närmre sina klimatpolitiska mål.

Färre strömavbrott

En annan vinst med de nya mätarna är att Ellevio kommer få lättare att förhindra och korta ner strömavbrott. Mätaren ger så detaljerad information att företaget tidigt kommer se om något är fel.

– Datan kommer varna oss om ett gryende strömavbrott och det kommer vara viktigt. Om tio år ska vi ha halverat antalet strömavbrott för våra kunder, säger Ellevios presschef Jonatan Björck.

I ett första pilotprojekt i sommar ska 4000 elmätare i Älvsjö bytas ut av elnätsföretaget Ellevio. Senare i höst fortsätter arbetet runt om i Stockholm.

Så går mätarbytet till

I sommar byts 4000 av 14 000 elmätare ut i Älvsjö. För kunderna betyder det en kort installation.

Kunden får information av bytet men behöver inte vara hemma eftersom mätaren ofta sitter på utsidan av huset.

Bytet innebär ett strömavbrott på ungefär en halvtimme.

I höst börjar Ellevio byta ut mätare i resten av regionen. I Stockholm ska totalt 540 000 hushåll och företag få nya mätare.

Hela projektet ska vara klart 2023.

Visa merVisa mindre