Alvik tappade 380 000 på 51 minuters försening

På grund av en 51 minuter försenad ansökan om Lokalt aktivitetsstöd gick Alvik basket miste om 380 184 kronor från Riksidrottsförbundet. Alvik slåss för att få ut pengarna och nu ska fallet avgöras i högsta juridiska instans.

  • Publicerad 10:44, 12 okt 2018

– RF:s roll är att stötta idrotten, inte stjälpa den. Det verkar RF-höjdarna ha glömt, säger Olle Håkansson, styrelseledamot i Alvik, till DN.

Det var sommaren 2015 som Alvik rapporterade sin sammanställning för Lokalt aktivitetsstöd (LOK) till RF 51 minuter efter att tidsfristen gått ut – och RF nekade klubben hela beloppet, 380 184 kronor.

Fallet har betydelse inte bara för Alvik

Alvik har hävdat sin rätt till pengarna, men drygt tre år senare har parterna ännu inte kommit överens.

Nu har fallet hamnat i högsta förvaltningsdomstolen. Domslutet där kan få stor betydelse inte bara för Alvik utan även för idrotten i stort.

Högsta förvaltningsdomstolen avgör

Alvik menar att LOK-stödet är att likna vid en civil rättighet då det är ett statligt bidrag, och att det därför ska prövas i allmän domstol.

Förvaltningsrätten avslog Alviks begäran, men klubben överklagade till kammarrätten och fick rätt. Detta beslut har RF i sin tur överklagat till högsta förvaltningsdomstolen.

Nära 900 barn och ungdomar i klubben

Sedan 2015 har RF ändrat reglerna för LOK-stödet och infört en trappa så att bidragen minskas med 25–100 procent beroende på hur försenad en ansökan är. Men i Alviks fall är det fortfarande de gamla reglerna som gäller – alltså inget bidrag alls även för en mycket liten försening.

Nära 900 barn och ungdomar spelar i Alvik Basket i dag. Klubben har även ett damlag i Basketligan och ett herrlag i Superettan.

Två raka segrar för damerna i Basketligan

Herrlaget har inlett säsongen med två segrar och två förluster på fyra matcher. Senast, i tisdags, blev det en derbyvinst med 92–88 borta mot AIK efter att Alviks guard Papy N´diaye avgjort med fyra raka straffkast i slutminuterna.

Damerna har vunnit sina två första matcher i Basketligan. Lagets tredje match spelas i morgon, lördag, då Alvik tar emot Mark Basket hemma i Åkeshovshallen – med uppkast klockan 15.