Långsjön är i den senaste mätningen en av de mest övergödda. Men den ingår inte i kommunens nya satsning på aluminiumfällning. Foto: Arkiv

Aluminium ska rena Huddinges sjöar

Ett av Huddinges största miljöproblem är vattenkvaliteten i sjöarna. Nu satsar kommunen 12 miljoner på att rena sjöarna med aluminium.

  • Publicerad 08:42, 4 jun 2019

Huddinges vattendrag mår inte bra. I det senaste miljöbokslutet är kategorin vatten den enda som kommunen får underkänt i. Ett stort problem är att sjöarna är övergödda med alldeles för höga nivåer av näringsämnen så som fosfor.

Nu ska Huddinge kommun satsa 12 miljoner på att sänka fosfornivåerna i de två mest övergödda sjöarna Trehörningen och Orlången. Genom att tillsätta aluminium ska fosfor bindas till sjöbottnarna, så kallad aluminiumfällning.

– Vi gör det här för att få bort övergödningen på ett väldigt handgripligt sätt och vi kommer att få se en snabb förbättring. Vi behöver självklart fortsätta minska tillförseln till sjöarna men det är inte antingen eller utan både och. Trehörningen är kommunens skitigaste sjö och där har jag en vision om en kommunala badplats i framtiden, säger Christian Ottosson (C), ordförande i klimat- och stadsmiljönämnden.

Sipprar upp från sjöbotten

Utsläppen av fosfor och kväve har minskat med åren, men trots det fortsätter många vattendrag lida av för höga nivåer. Det beror bland annat på att näringsämnena fortsätter att sippra upp från sjöbottnarna där de lagrats i bottensedimenten under en lång tid. Det är det man vill åt med aluminiumfällningen.

Trehörningen är den sjö som har allra högst nivåer. Efter några år av förbättrade mätningar tog utvecklingen ett stort kliv bakåt förra året när sjön nådde upp på extremt höga nivåer med över 120 mikrogram per liter. Målet är att Trehörningen ska gå ner till 28 mikrogram per liter, vilket klassas som "höga nivåer", till 2021.

Liknande problem finns i fler av Huddinges sjöar, varför begränsas satsningen till Orlången och Trehörningen?

– Trehörningen är klart sämst i klassen i hela sjösystemet, det är mycket tydligt i graferna. Det är dessa två sjöar Kommunfullmäktige prioriterade när vi tog beslut om handlingsplaner för några år sen. Orlången påverkar också alla sjöar nedströms, säger Christian Ottosson.