Ålstensgatan i Bromma. Foto: Emilia Hedman

Ålstensgatan lever och frodas

Flera butiker på Nockeby torg har bommat igen till en följd av att fastigheter sålts för att omvandlas till bostadsrätter. Men i Ålsten finns det fortfarande ett flertal butiker kvar. Sarah Montheli driver butiken Quarteret på Ålstensgatan. – Jag har kunder varje dag. Alla hjärtans dag var hysterisk, vi hade öppet en timme extra, säger hon.

  • Publicerad 18:00, 16 feb 2018

Under 2016 var de många butiker på Nockeby torg som bommade igen på grund av att fastigheter sålts och istället omvandlats till bostadsrätter. Samma sak har hänt på Ålstensgatan där skönhetssalongen fick besked i oktober att de tvingas lägga ner efter att fastighetsägaren ska göra lokalen till bostad.

Detta på grund av det nya reglerna från Skatteverket, regeln innebär att max 40 procent av en bostadsrättsförenings intäkter får komma från kommersiella verksamheter. Resten av avgifterna måste komma från de egna medlemmarna.

Även om frisörsalongen tvingas stänga är det flera andra handlare som väljer att satsa på sina butiker i Ålsten. En av de är Sarah Montheli som öppnade butiken Quarteret i oktober.

– Jag har absolut kunder varje dag. På Alla hjärtans dag var det helt hysteriskt, Vi skulle stänga 6 men hade öppet en timme extra eftersom att de kom in massa stressade män som ville köpa rosor, säger hon.

Butikerna kring Ålstensgatan har hård konkurrens mot alla de köpcentrum i Stockholm. Därför gäller det att erbjuda något personligt i sin egna butik menar Sarah.

– Jag försöker sälja varor här som inte finns överallt. Till exempel säljer jag handgjord choklad som görs av en kvinna i Ystad. Jag är också jättenoga med att göra extra fina inslagningar till presenter, säger hon.

Sarah Montheli öppnade butiken Quarteret på Ålstensgatan i oktober.

En annan som är en ny butiksägare i Ålsten är Beatrice Sjöberg Magnusson som driver den Yoga inriktade butiken Sense of Sobea. Här kan man köpa yogakläder, gå på yogaklasser och dricka smoothies.

Beatrice öppnade sin butik för två månader sedan och är positiv till framtiden.

– Jag öppnade ju i den mörkaste tiden och har ändå haft mycket kunder sedan dess. Om det börjar så kommer de ju bli ännu bättre till sommarn, säger hon.

Beatrice Sjöberg Magnusson driver butiken Sense of Sobea.

Men att starta upp butiken ensam har varit en utmaning berättar Beatrice.

– Jag snittar på 12 timmars jobb om dagen. Det börjar med ett yoga pass vid åtta på morgonen och slutar med ett annat vid  halv nio på kvällen. Men det är så det är, det är viktigt att visa kunderna vad man har att erbjuda nu i början.