Pris. Emma Perning och Maria Wibergs företag Stockholmsmarknader tog hem priset som Årets Förebyggare på Återvinningsgalan. Foto: Calle Sigrell/Privat

Älskad loppis vann pris på återvinningsgala

2016 tog de världsrekord i backluckeloppis. Men loppisintresset startade tidigare än så, och på torsdagskvällen vann Stockholmsmarknader priset Årets Förebyggare på Återvinningsgalan.

  • Publicerad 11:43, 1 feb 2019

2005 bestämde sig Emma Perning och Maria Wiberg att anordna en loppis i Brottby, Vallentuna. Nu, snart 14 år senare, har Norrortsföretaget Stockholmsmarknader gjort backluckeloppisen till ett populärt fenomen i Stockholm.

– Då var det bara en rolig grej, vi gillade gamla prylar, och loppis är ett sådan bra sätt att sprida dem på. Det ska mer till att folk själva söker upp en antikbod, med en bakluckeloppis kan hela familjen gå, säger Maria Wiberg.

Efter den första loppisen i Vallentuna spred sig ryktet, och 2007 började de anordna bakluckeloppis på Galoppfältet i Täby.

– Under vår tredje sommar frågade folk om inte loppistrenden började gå över, men nej, 14 år senare har det vuxit så otroligt, säger Maria.

Loppis i parkeringsgarage

Loppmarknader är ofta förknippat med sommar, men Stockholmsmarknader har spridit det till en året runtverksamhet. På vinterhalvåret anordnar det i samarbete med köpcentrum backluckeloppis i centrumgaragen.

– Nu kör vi för fulla muggar, det är kul att det händer och ett tecken i tiden att gallerior tycker det är ett bra komplement med second hand och återbruk. Vi har återbrukspysselverkstad där vi låter barnen göra roliga saker med tidningspapper och gamla tygrester.

2016 sattes Guinness World Record i bakluckeloppis på Solvalla, då över 1000 bilar fanns på plats för sugna fyndare.

– Vi ska göra ett försök i år på Solvalla att slå det, då inleder vi sommaren genom att invadera hela travbanan. I år gör vi ännu mer satsningar i form av ett tuff tuff-tåg som ska gå runt området, antikvärdering och andra roliga saker på temat återbruk.

SE BILDERNA. Här slår Solvallas bakluckeloppis världsrekord

Prisas som Årets Förebyggare

Förutom världsrekordet har Stockholmsmarknader fått andra utmärkelser för sin verksamhet, och på torsdagen befann de sig på Återvinningsgalan på Berns i Stockholm för att ta emot priset som Årets Förebyggare.

– Det var så himla roligt, de andra finalisterna var Ikea och Göteborgs stad, så vi kände oss ganska små i sammanhanget. Men desto mer hedrande att få vinna, det känns superroligt och det var en kul gala med ministrar, industriföretag och forskare på plats, säger Maria.

Även om loppis i sig inte är något nytt fenomen, tror Maria att det är här för att stanna.

– Det är lite version 2.0 nu, när vi började handlade det mycket om Antikrundan, man ville göra ett ekonomiskt fynd. Nu gör många det av miljöskäl. Jag tror att det i år kommer handla mycket om remake/redesign, att man inte bara köper flotta antikviteter, utan sådant som har skavanker som man själv målar eller klä om. Det har blivit en kul hobby för folk, och det är givande för klimatet, vi behöver ställa om oss.

Vad är tipset för att fynda på loppis?
– Man ska ge sig ut med öppet sinne, När man går till en butik kan man vara målinriktad, men på loppis kommer man kanske hem med helt andra saker än man tänkt.

Rekord. Över 1000 bilar var på plats på Solvalla 2016. Foto: Calle Sigrell