Det är nästan outhärdligt varmt vid Nytorget. Utanför A.H. glassbar, i skuggan av markiserna, sitter ägaren Alojz Halan.

I över 30 år har han sålt glass här, men det här kan bli sista sommaren.

– Just nu har jag bara halva utbudet, säger han och pekar mot den enda frys som är igång.

– Vanligtvis har jag 30 smaker, men det kommer inget folk.

Det har varit svåra tider, hyrorna är höga och konkurrensen i området har ökat, förklarar han. Samtidigt jobbar Alojz, som snart fyller 90 år, själv i butiken.

– Hade jag anställt någon hade jag behövt höja priserna. Det tänker jag inte göra.

"Godast i stan"

De två stammisarna Brittis Nyström och Maud Brandfors kommer förbi och köper varsin kokoskula i strut.

– Glassen är godast i stan. Kokosglassen som finns här finns ingen annanstans, säger Brittis.

Namnet på glassbaren är taget från Alojz Halans initialer. Han är från Slovakien och kom till Sverige första gången på 40-talet, men då blev han inte långvarig.

– Det fanns ingen paprika, ingen tomat. Så jag åkte tillbaka.

På Operakällaren

Men med anledning av kommunismens intåg blev det till att snart packa väskorna igen.

– Först var det tyskarna, sedan kommunisterna. Så det fick bli Sverige.

Här tog han jobb på Operakällaren under kökschefen Werner Vögeli. Där blev han kvar i fem år. Senare drev han restaurang Miramar på Strandvägen 9.

– Men så kom nya bestämmelser och man fick inte sälja mellanöl. Och jag fick inget serveringstillstånd. Jag blev tvungen att sälja Miramar, så jag köpte det här stället på skoj. Men jag fastnade.

Hur stor är risken att du måste stänga nästa år?

– Vi får se vad som händer. Jag är ju också 90 år.

Har du någon favoritglass?

– Svart vinbär, lingon och romrussin. Jag gillar även sorbet, det innehåller inte så mycket socker och är läskande.