SJUK. En av almarna, bilden till höger, på Skogskyrkogården är så pass sjuk i almsjuka att den måste fällas. Foto: Mostphotos/Stockholms stad

Almsjuka på Skogskyrkogården – nu ska ett  träd fällas

Almsjuka har drabbat Skogskyrkogården och nu måste ett träd fällas. Efter det ska resten av almarna vaccineras. ”Det är viktigt att vi agerar för att det inte ska spridas mer”, säger Dennis Wedin.

  • Publicerad 20:02, 3 dec 2019

Almsjuka har funnits under en lång tid i Sverige, främst i landets södra delar. Men på senare år har den fått spridning även på Stockholms kyrkogårdar, varav ett 20-tal i år. Nu har även Skogskyrkogården, som hittills varit förskonad, drabbats.

I somras upptäcktes att en alm i det så kallade Kvarter 38 vid gravplatserna insjuknat varpå det gjordes en bedömning att trädet måste fällas. Nu har staden beslutat att ansöka till länsstyrelsen om att få ta ned almen.

– Det är givetvis väldigt tråkigt. Men det är särskilt viktigt att vi agerar, framför allt för att det inte ska spridas. Att fälla den här almen är därför ett måste, säger bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) som också ansvarar för kyrkogårdsnämnden.

JARNLO: Makthavarna är livrädda för en ny almstrid i Stockholm

Den är framför allt träden på den så kallade Almhöjden som staden vill skydda. Almhöjden är en symbol för världsarvet Skogskyrkogården och en spridning av almsjukan skulle få förödande konsekvenser för träden, enligt Dennis Wedin. Redan nu påvisar cirka tio av totalt 28 almar symptom på almsjuka och samtliga träd, utöver det som fälls, ska nu också vaccineras.

– Vaccinet är en viktig del för att stoppa upp det här och man kommer att prioritera de träd som har symptom. Förhoppningsvis gör det att de kan stå kvar längre, säger Dennis Wedin.

Handläggningen hos länsstyrelsen beräknas ta cirka tre månader. Därefter väntas almen kunna fällas. Under våren ska kyrkogårdsförvaltningen även tillsätta en arbetsgrupp för att utreda eventuella ersättningsträd för de almar som insjuknat.