Allvarliga händelser vanliga i nya häktet

Det sker dubbelt så många allvarliga incidenter på det nya häktet i Sollentuna som på länets andra häkten. Samtidigt har JO fått flera anmälningar.

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

12 incidenter, som kriminalvården klassat som allvarliga, har rapporterats på häktet i Sollentuna mellan maj och oktober. Det var klart mest i länet. Näst mest incidenter rapporterades på häktena i Hall och Norrtälje. Båda hade vardera fem incidenter under samma tid.

Men Hanna Jarl Källberg, chef för häktet, tror inte att det faktiskt sker mer incidenter på Sollentunahäktet än någon annanstans.

– Personalen är extremt duktig på att rapportera inci­denter i systemet, säger hon.

JO har också tagit emot flera anmälningar från intag­na och advokater mot häktet sedan det öppnade i våras.

Anmälningarna har bland annat handlat om att intagna har kroppsvisiterats i samband med möte med sin advokat. ”Med kroppsbesiktning menas i dessa fall att klienten tvingas klä av sig naken, böja sig framåt och kontrolleras bakifrån av personalen. Klienterna uppfattar detta som mycket kränkande”, skrev en advokat i sin anmälan.

Nu har JO gjort en inspek­tion. Omdömet kan sammanfattas som godkänt med vissa anmärkningar. JO anser att det är naturligt med vissa problem i inledningsskedet.

Vad gäller de kritiserade kroppsvisiteringarna i samband med advokatmöten svarade Hanna Jarl Källberg JO att de förekommer men endast undantagsvis. Varje gång krävs ett beslut från en kriminalvårds- inspektör eller högre chef.

Intagna har också klagat på att personalen bett dem att inte klistra igen kuverten på utgående post. Här måste häktet ändra sina rutiner, varnar JO. Brev får bara öppnas om det finns en misstanke om att innehållet kan äventyra säkerheten.

Fakta

Ur incidentrapporten 2011:

13 maj: Klient slår personal i ansiktet.

24 maj: Klient kastar termos på personal.

29 juni: Klient försöker ge sig på personal.

1 juli: Klient biter, river och försöker slå personal.

1 juli: Klient spottar personal i ansiktet.

4 juli: Klient skriker och spottar mot personal.

18 augusti: Klient rusar på och slår personal.

23 september: Klient hotar personal.

7 oktober: Klient hotar personal i samband med att frukosten blir försenad.

20 november: Klient gör utfall mot personal.

26 november: Klient ho­- tar personal när han inte får den medicin han vill ha.

31 november: Klient hotar med att attackera personal vid cellöppning.

Källa: Källa: Kriminalvården

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Låg inkomst ökar risken att dö i covid-19

Nyheter Dödligheten kan vara upp till fyra gånger så hög Bostadsort och låg inkomst har stor inverkan på risken att dö i covid-19, visar en ny rapport från Regionen. "Det viktigaste just nu är att hålla nere smittspridningen, eftersom de med låga inkomster...tisdag 24/11 18:50

Bilförare krockade med fem parkerade bilar

Nyheter Misstänks för vårdslöshet i trafik En bilförare körde in i inte mindre än fem parkerade bilar på en parkeringsplats vid stormarknaden i Rotebro på tisdagseftermiddagen.tisdag 24/11 17:25

Hunden Molars Ozzy stoppade inbrottstjuv

Nyheter "Bra samarbete" tycker polisen Natten till i dag grep polisen en inbrottstjuv i närheten av skolan Vittra Sollentuna och Pingstkyrkan i Skälby.tisdag 24/11 14:23