Det var aktivitet vid utegymmen i både Garnudden och Kärsby när Mitt i dök upp. Foto: Anders Björklund

Alltfler utegym på gång i Botkyrka och Salem

I Salem har kommunen nyligen rustat upp Garnuddens gym. I Norsborg öppnade Botkyrka kommun i höstas Botkyrkas största gym för drygt 800 000 kronor. Möjligheterna att gymma utomhus i Botkyrka och Salem bara ökar och mer är att vänta i höst.

  • Publicerad 14:00, 10 aug 2018

Utomhusgymmen ökar över hela landet. Botkyrka och Salem är inget undantag. De första utegymmen kom på plats 2013 och numera finns nio utegym att välja på. I höstas byggdes Botkyrkas största utegym vid Kärsby idrottsplats i Norsborg och häromveckan rustade Salems kommun upp utegymmet i Garnudden.

– Vi kommer hit flera gånger i veckan, säger Norsborgsbon Haithm Salha som besöker utegymmet i Kärsby med hela familjen.

Vid Kärsby IP tränar Haithm Salha med barnen Ryad, Jawad och Silin. Foto: Anders Björklund

Nya gym och kompletteringar är på gång i både Botkyrka och Salem. I Botkyrka handlar det om ett nytt gym vid Brunna IP, samt kompletteringar vid Alby folkhälsopark och i Salem om ett nytt gym som kommer i höst vid den lilla multiarenan i Söderby Park.

– Det blir några maskiner i stål, men inte lika stort som i Garnudden, säger Annika Holmertz som är fritidskonsulent på Salems kommun.

Utegymmet i Kärsby kostade 810 000 kronor att bygga. Foto: Anders Björklund

Vid utegymmet i Garnudden i Salem träffar tidningen Christoffer Åkerström som testar en av de nya maskinerna som kom på plats i slutet av förra veckan.

– Jag skulle säga att de är bra för äldre personer som kanske inte är så starka, säger han.

Christoffer Åkerström är på gång in i armén och förbereder sig inför detta på utegymmet i Garnudden. Foto: Anders Björklund

Tanken med de nya maskinerna är mycket riktigt också att möta behoven för fler människor, även personer med funktionsnedsättning. Två av maskinerna är till för rullstolsburna personer.

Maskiner med skenor som passar rullstolar finns numera i Garnudden. En av maskinerna tränar bröst och den andra rygg. Foto: Anders Björklund

– De nya maskinerna ingår i ett större projekt för Garnudden som heter ”Natur på lika villkor”, säger Annika Holmertz som är fritidskonsulent på Salems kommun.

Christoffer Åkerström som bor i Salemdelen av kommunen skulle välkomna ett utegym även där. Annars tycker han att gymmet som ligger i Garnudden är ypperligt.

Christoffer Åkerström gör chins i en av stängerna på Garnudden. Numera finns även stänger som är lättare att nå för kortare personer. Foto: Anders Björklund

– Det har belysning med timer som du kan sätta igång när du är här. Och sjön ligger precis i närheten så du kan bada träningspasset, säger han.

Fakta

Gymmen i Botkyrka och Salem

På gång

Nytt gym vid Brunna IP

Nytt gym i Salem vid Söderby Park

Kompletteringar vid Alby Folkhälsopark

Här finns redan gym

Storvretsparken

Garnudden

Brunna IP

Alby folkhälsopark

Kärsby IP

Lida friluftsgård

Sven Tumbas Park

Fittja Äng

Visa merVisa mindre