Allt populärare med borgerliga bröllop

De borgerliga vigselförrättarna i länet får allt mer att göra. – Hittills i år har jag haft sexton vigslar, säger Bengt Hansson.

  • Publicerad 00:00, 8 nov 2011

Vill du gifta dig i Stockholms stadshus? I så fall är den första lediga tiden lördagen den 28 januari 2012 klockan 14:50. Stadshuset är en av de populäraste vigselplatserna i länet. Och antalet vigslar som utförs av de borgerliga förrättarna ökar. Under 2010 vigdes drygt 2 000 fler par borgerligt än 2008.

För vissa par har datumet för vigseln stor betydelse. Nu på fredag är det ett speciellt datum, den elfte i elfte 2011. Då har Bengt Hansson en vigsel inbokad i Kungliga myntkabinettet, mitt emot slottet.

– Helst hade de velat ha vigseln elva minuter över elva också, men det gick inte.

Han anpassar sig dock så långt som det överhuvudtaget är möjligt för att tillmötesgå parens önskemål.

– Mitt enda intresse är att de som gifter sig älskar varandra – sedan är jag flexibel. Det är deras dag, inte min, säger han.

Platserna varierar.

– Jag har varit uppe på toppen av Globen, i Ulvsunda slott och i Ekotemplet i Hagaparken.

En borgerlig vigselceremoni är kort, som regel mellan en och tio minuter. Bengt Hansson träffar ­oftast paret för ett samtal innan.

– Som förrättare lägger man ned mer tid än man får ersättning för. Det ingår i förtroendemannauppdraget, säger han.

En av de vigselförrättare som enligt länsstyrelsen hade flest uppdrag förra året är Bodil Wiker Åkerblom, Huddinge. Hon vigde 96 par.

– Jag viger på fredagar och det är den populäraste dagen, säger hon.

För några år sedan kunde par vigas i tingsrätten av en domare, men den möjligheten togs bort 2009 och trycket på de borgerliga förrättarna har ökat ytterligare.

Fakta

Fler borgerliga ja