Allt populärare med biodling och egen honung

En svärm som drar iväg är en mardröm. Men biodling är roligt och givande, tycker biodlaren Jan Hägglund. Intresset för bin ökar konstant i hela landet.

  • Publicerad 09:27, 12 jun 2016

TÄBY/DANDERYD Vi träffar Jan Hägglund från, Täby Danderyds biodlarförening, i Stocksund där föreningen har två bikupor i Cedergrenska parken. Att närma sig en bikupa kan tyckas riskabelt för en amatör men talesättet flitig som ett bi är sant. De är för upptagna för att bry sig om oss.

Men när Jan öppnar den ena kupan och drar upp en ram skyddar han sig från från topp till tå.

– Titta här är en drottning, säger han och pekar på ett av alla de bin som rör sig mellan hålorna. Den har mindre vingar eftersom den inte flyger omkring och så är den lite större.

I snitt lägger drottningen 2 000 yngel per dag.

– Hon får jobba hårt och om hon inte gör tillräckligt dödas hon och byts ut.

Intresset för biodling ökar konstant, berättar Maj-Britt Järnvall på Sveriges Biodlares riksförbund.

– Nu har vi totalt 11 782 medlemmar, allra flest i Skåne och Stockholm. Vi har vuxit med 100 medlemmar per år sedan 2008 och de senaste åren ännu mer.

Antalet biodlare steg under andra världskriget på grund av sockerbristen för att sedan sjunka kraftigt.

– Allt fler kvinnor dras till biodling.

Bland det värsta som kan drabba en biodlare är att bina flyger iväg, att de svärmar när en ny drottning skapats.

– Det hände mig med mina egna bin tre gånger förra året, berättar Jan. En flög iväg men två fick jag tag på. Den ena jagade jag ända upp i Cedergrenska tornet.

Fakta

Drottning, arbetsbin och drönare

Drottningen är den enda honliga individ som är fullständigt könsutvecklad i bisamhället. En bra drottning kan lägga upp till 3 000 ägg per dygn. Med hjälp av doftämnen styr drottningen livet i samhället.

Arbetsbina är också honor, men pga av en mindre näringsrik föda under uppväxten, är deras könsorgan inte fullt utvecklade.

Drönare är namnet på den hanliga individen i bisamhället. Drönaren saknar gadd och har inga möjligheter att försvara sig. Hans huvuduppgift är att säkerställa ungdrottningarnas parning. De drönare som lyckas para sig med en drottning får dessvärre plikta med sitt liv. Könsorganet fastnar i drottningen och slits av från drönarens bakkropp.

Källa: Sveriges biodlares riksförbund
Visa merVisa mindre