Två killar och två tjejer, 17 och 16 år, berättar att nästan alla de känner röker på. Foto: Maria Lilja

Allt lättare för unga att få tag i knark

Var fjärde pojke och var femte flicka som går i tvåan på gymnasiet i Sundbyberg har testat narkotika. Det visar Stockholmsenkäten som presenternas idag.

  • Publicerad 10:47, 13 sep 2018

Idag presenteras Stockholmsenkäten där 20 000 ungdomar runt om i Stockholms län har frågat om brottslighet, alkoholvanor, fritid och mycket mer.

Undersökningen visar att 25 procent av pojkarna i årskurs två på gymnasiet i Sundbyberg har provat knark. Motsvarande siffra bland flickorna är 19 procent.

Nästan var tredje pojke och flicka på gymnasiet – som inte testat narkotika – har varit i miljöer där de haft möjlighet att testa knark.

– Det verkar vara lättare att få tag i. I Stockholmsenkäten finns små tecken på det men i samtal med fältare och personal på Maria Pol har jag fått bilden av att unga har en mer tillåtande attityd mot narkotika, säger Kaisa Smidare, utvecklingsledare för folkhälsa på länsstyrelsen.

”Röker för att slappna av”

Två killar och två tjejer, 17 och 16 år gamla berättar att nästan alla de känner använder narkotika.

– Jag röker hasch varje dag, berättar en av killarna. Det har blivit en norm, alla jag känner gör det.

Hans killkompis håller med.

– Jag testade någon gång när jag var 15, nu röker jag minst en gång i veckan. Efter skolan och jobbet. Jag röker för att slappna av.

De har också bägge två nummer i sina mobiler som de kan ringa för att få tag i knark.

I stället för att ta en cigg i hop så tar man en joint ihop

Gymnaisetjej

– Jag har 11 personer som jag kan ringa. Och under en vecka så kom tre olika personer fram till mig på stan och frågade om jag ville ha något, säger en av dem.

Vilka är det som säljer?

– Det är andra unga, som köper av äldre. De är bara distributörer.

– Nästan alla jag känner har testat eller använder marijuana. I stället för att ta en cigg i hop så tar man en joint ihop, säger en av tjejerna.

Fler testar i rika kommuner

Ett tydligt mönster är att flest provar narkotika i rikare kommuner.

– Undersökningen svarar inte på varför men en teori är att de som säljer knark hellre riktar sig till områden där det finns gott om pengar än folk som inte har råd. Pengar är en riskfaktor. Men i de områdena har också unga bättre möjligheter att mötas i föräldrafria arenor, det är lättare att ha hemmafest på Lidingö eller i Nacka.

Kaisa Smidare tror att det krävs ett starkare förebyggande arbete i narkotikafrågor.

– Vi har länge arbetat för att öka medvetenheten om alkohol bland vuxna och få dem att prata med sina barn och vi ser också att färre vuxna tycker att det är okej att eras barn dricker. Jag tror att vi behöver prata mer om narkotika.