Allt hopp var ute – nu kommer Svartis hem

I juni 2016 spridde familjen efterlysningen när katten försvann. Ett år senare var hoppet minst sagt ute. Men då kom det oväntade samtalet – mitt under semestern.

  • Publicerad 13:45, 16 jun 2017

Det var för drygt ett år sen som katten Svartis rymde från familjen Locks lägenhet. I flera månader väntade de på att någon skulle ringa eftersom Svarits var chipmärkt. Fyraåriga Zakk Lock grät varje kväll och undrade när katten skulle komma hem.

– Jag saknar katten brukade han säga, berättar mamma Anna Lock.

Den 12 juni 2016 la Anna Lock ut en efterlysning när Svartis lyckats bryta sig ut och försvinna.

Men till slut gav de upp. Det blev vinter och ingen hade hört av sig så föräldrarna sa till Zakk att Svartis hittat en ny kattmamma och hade ett bra liv. Men han fortsatte fråga om Svartis.

Så i juni 2017, drygt ett år efter att Svartis hade rymt, fick de det oväntade samtalet under semestern i Ungern.

– Jag förstod ingenting. Vi var helt säkra på att han var borta för evigt så vi blev alla chockade, säger Anna Lock.

En riktig utbrytarkatt

Det började så fort Svartis, som då hette Ubungu, flyttade in hos familjen från Stockholms katthem.

– Han har försökt smita från första stund. Han ville vara utekatt men man ska ju ha katthemskatter inne, säger Anna Lock.

Katten smet ut genom ett fönster och några timmar senare ringde veterinären. Eftersom Svartis var chipmärkt var det lätt att hitta honom. Annas man satte upp en spärr på fönstret för att det inte skulle öppnas upp lika mycket. Men den lyckades Svartis öppna och rymde igen.

– Jag hittade honom på fönsterbrädet och sa in med dig! Sen satte min man upp en ny spärr men en dag lyckades Svartis sticka igen och stack på riktigt den gången.

Flera grannar engagerade sig och letade efter katten men utan napp. Anna la ut en annons om den försvunna katten i gruppen ”Det är i Väsby det händer” men ingen hade sett den.

”Vi var helt säkra på att han var borta för evigt så vi blev alla chockade.”

Anna Lock, Svartis matte

– Det är ju svårt eftersom vi bor i lägenhet med port. Han kanske har kommit hit när vi vart hemma och inte kommit in och till slut gett upp. Vi visste ju att han var chippad och tänkte att till slut kommer någon att ringa.

Men efter flera månader tänkte de att han kommer inte tillbaka och tog till och med bort försäkringen eftersom de gett upp hoppet. Alla utom sonen Zakk som fortfarande frågade när katten skulle komma hem.

– Vi tänkte att till slut kommer han slut fråga.

Höll till i grannhuset

Christina Stamboe fick det första besöket av den keliga svarta katten under hösten.

Den tionde juni 2017 la Christina Stambo ut en efterlysning för att hitta ägarna till Svarits, numera kallad Lasse.

– Jag tänkte att det var en utekatt. Den var för kelig för att vara hemlös men verkade väldigt välskött så jag gav den ingen mat, säger Christina Stamboe.

Katten kom ofta till hennes veranda och vill kela. Men när den fortfarande kom tillbaka mot sommaren började hon undra var den egentligen hörde hemma och bestämde sig för att leta rätt på ägaren.

Exakt ett år efter att Anna Lock efterlyst Svartis, så när som på två dagar, la Christina ut annonsen om den keliga svarta katten som hängde på hennes altan. Ingen visste vems den var men en vänlig Väsbybo hade en chipläsare och hjälpte till att ta reda på vem som ägde katten.

Det visade sig vara en Anna Lock, som bodde i samma kvarter bara ett par hus bort.

– Zakk är helt överlycklig, äntligen kommer katten hem, säger Anna Lock.

EFTERLYSNING: Vem har matat Svartis?

När Christina ringde trodde Anna först att det var deras andra katt som hennes mamma passade under semestern som hade rymt. Men när det visade sig vara Svartis trodde hon inte sina öron.

– Han är verkligen välmående så nu undrar jag och Christina vem som har tagit hand om honom. Han har inte fått mat där eftersom hon trodde att han hade ett hem. Men någon måste ha matat honom och jag skulle vilja tacka och få reda på vad han har haft för sig det senaste året, säger Anna Lock.

Det senaste året har han hållit till i Runby i närheten av bensinmacken där både Christina och Anna bor.

– Jag har sagt till Christina att det är stor risk att vi ses igen, säger Anna Lock och skrattar.


Att Lasse hållit till hos Christina berodde på att han blev god vän med hennes hankatt Bosse. Foto: Anna Lock


Till familjens stor lycka verkade Svartis känna igen dem. Han kom fram för att hälsa på Zakk och slickade honom på handen. Men allt blir inte riktigt som förut. Christina har börjat kalla honom för Lasse och det namnet gillade familjen Lock som tänker hålla fast vid det.

Samtidigt som familjen Lock är glada är det lite nervöst att få hem utbrytarkungen igen.

”Jag har sagt till Christina att det är stor risk att vi ses igen.”

Anna Locka, Svartis/Lasses matte

– Vi undrar hur det ska gå när han ska bli innekatt igen nu när han vart på luffen det senaste året.

De har funderat på att släppa ut honom på morgonen och släppa in honom efter jobbet men är osäkra på om han kommer tillbaka. Ett annat alternativ skulle vara att sätta galler för alla fönster men risken är att katten inte mår bra om den inte klarar av att anpassa sig.