Allt högre snittålder på förstföderskor

Att bli förälder innan man har fyllt tjugo år är ovanligt, men var något vanligare för ett par decennier sedan.

  • Publicerad 16:04, 14 feb 2017

1970 blev 29 tonåringar i Tyresö föräldrar, 2015 var det bara en enda tonåring som fick barn. Under samma tid har befolkningen i kommunen ökat från 27 112 till 46 177, och kvinnors medelålder vid första barnets födelse har ökat från 24 år till 29 år.

En förklaring till att mammorna blir äldre, och att antalet unga föräldrar därmed minskar, är att etableringsåldern är högre idag än den var på 1970-talet. Med etableringsålder menas när tre fjärdedelar av befolkningen fått arbete.
– 1990 hade tre av fyra 20- och 21-åringar i landet ett jobb. Nu är det först vid 29 års ålder som tre av fyra har ett jobb. Utan jobb blir det svårt att försörja sig och skaffa bostad. Bostadsmarknaden har också förändrats, både med priser och tillgång till bostäder, säger Maria Nyman på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Att få barn tidigt kan göra att blir svårt att få det att gå ihop ekonomiskt och en risk är att de unga föräldrarna inte kan fullfölja skolan.
– Utan utbildning blir det svårare att komma in på arbetsmarknaden, vilket innebär en risk för utanförskap som också drabbar barnet i förlängningen. Att klara försörjningen för sig själv och sitt barn under utbildningen är inte lätt, det kan även bli så att unga väljer att inte gå i skolan på grund av ekonomiska svårigheter.

Att få barn är ändå en stor glädje för de allra flesta, unga som gamla, menar Maria Nyman.
–  Kom ihåg att säga grattis till graviditeten! Och undvik att säga ”Det var inte planerat va?”.


Läs även ”Lina går sin egen väg – trots fördomar