150 meter. Så långt från bilen ställer Mikael Norgren varningstriangeln för att visa att de söker efter ett skadat djur. Foto: Eva Tonström

Allt fler viltolyckor sker i Värmdö

Viltolyckorna ökar i Värmdö. Nya varningsskyltar sattes upp vid kommungränsen före sommaren och Värmdös viltvårdare kämpar för att hinna med.

  • Publicerad 09:00, 15 sep 2022

Den som åker bil i Värmdö är van att se dem, om inte varje dag så åtminstone flera gånger i veckan – rådjuren och hjortarna som står på ängar och i diken. Även älg relativt ofta.

Värmdö är en av de kommuner i länet där det sker flest viltolyckor. Nyligen inträffade två olyckor på samma vecka där en motorcyklist krockade med en älg.

Mikael Norgren, som är en av cirka 15 viltvårdare i kommunen, märker tydligt att antalet olyckor ökar. Han åker på cirka tre ärenden per dag i Värmdö, berättar han.

– I morse till exempel, var jag på en älgolycka på Ingarö. Där hade kon gått över vägen först och kalven kom efter, och sprang rakt in i sidan på en bil. Som tur var klarade sig alla bra den här gången.

Många smitningsolyckor

Viltvårdarna tar hand om både djur som rapporterats in vid olyckor och djur som Värmdöbor ringer in om som skadade, som rör sig i områden och på tomter.

– De har troligen också varit med om någon olycka, så polisens statistik visar bara en del av allt som händer, säger Mikael Norgren.

Det sker en mängd smitningsolyckor i Värmdö, enligt Mikael Norgren, alltså personer som kör på ett vilt djur men bara åker därifrån. En annan variant är förare som åker vidare och ringer från bilen, men märker inte ut var det hände, vilket gör sökarbetet betydligt svårare.

– Man är skyldig att ringa 112 direkt och märka ut platsen, säger han.

En av flera orsaker till alla viltolyckor i Värmdö tror Mikael Norgren är bilisternas beteende. Många kör alldeles för fort och är ofokuserade, de tittar på annat, menar han, och syftar på mobiler och andra skärmar.

– De har inte en chans att hinna se om det springer upp ett rådjur på vägen. Hastigheten på vägarna gör också vårt arbete svårt att utföra. Jag går med min hund i en lång söklina och förra året blev han påkörd.

Nya viltskyltar uppsatta

Att få Trafikverket att snabbare laga hål som uppstår i viltstängslet längs Värmdöleden är en annan åtgärd för att få ner antalet olyckor, enligt Mikael Norgren. Och uppmana tomtägare som bor nära en trafikerad väg, och har äppelträd, att ta hand om fallfrukten.

– Det lockar till sig älgarna och när de har ätit klart kliver de rakt ut på vägen.

Strax före sommaren sattes två stora skyltar upp vid Värmdös kommungräns, där det står ”Stor viltfara på Värmdö”. Den ena sitter vid färjeläget vid Oxdjupet och den andra på 222:an innan Mölnvik.

Johan Kvarnbergs, trafikingenjör på Trafikverket, som beställde skyltarna säger att det började med önskemål från Värmdöbor om att sätta upp en varningsskylt om vilt på en specifik plats vid Oxdjupet.

– Vi pratade med kommunens viltvårdare och det visade sig att det är ju viltolyckor överallt på Värmdö, inte bara just där. Så vi enades om att det är mer lämpligt att skyltarna sitter där man kör in i kommunen, säger han.

Liknande skyltar har satts upp på vissa öar och platser i länet där det finns mycket vilt, enligt Johan Kvarnbergs, men aldrig vid en kommungräns på det här viset.

Hjortarna stortrivs i Nacka och Värmdö – och blir allt fler

Utsatta. "Nyligen tvingades jag ta hjälp av polisen för att folk körde som galningar förbi. De kom och stängde av vägen. Du kan ju tänka dig köerna som blev." Foto: Eva Tonström

Varning. Den här skylten sitter numera vid båda infarterna till Värmdö kommun. Foto: Privat

Så här gör du

Ring 112 och gör en polisanmälan

Placera ut en varningstriangel

Märk ut platsen där olyckan skett

Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka är straffbart. Det klassas som smitningsolycka och kan ge dagsböter.

Värmdö har ett 15-tal viltvårdare som hjälps åt och ansvarar för olika områden i kommunen.

Fredag 16 september 10-16 och lördag 17 september 9-15 står Värmdös viltvårdare utanför Ica Maxi (fredag) Stora Coop i Värmdö marknad (lördag) för att ge information och svara på frågor.

Visa merVisa mindre

Flockdjur. Bild tagen förra sommaren på norra Värmdö. Foto: Stetonphoto

Viltolyckor i Värmdö

1 jan-31 aug 2022: 232, varav 13 med älg, 24 med dovhjort, resten rådjur

1 jan-31 dec 2021: 380, varav 22 med älg, 38 med dovhjort, resten rådjur

1 jan-31 dec 2020: 365, varav 29 med älg, 32 med dovhjort, resten rådjur

I Nacka är siffrorna under samma period cirka hälften jämfört med Värmdö.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre