– Det förekommer mycket viltskador nu. Många åker till och från arbetet vid gryning och skymning, säger Robert Möller, viltvårdarei kommunen.

Till och med september i år har 188 viltolyckor rapporterats i kommunen, varav 30 i just september. Att jämföra med 173 respektive 22 viltolyckor under motsvarande tidsperioder året innan.

Värst drabbade på Mälaröarna är vildsvin och rådjur. För tio år sedan var det älg, men nu har beståndet minskat medan svinen blivit fler. I skydd av mörkret passar djuren ofta på att flytta sig från sovställe till dag- och matställe.

– Vi har ibland 10-15 skador i veckan under högsäsong, varav 10 till 12 är svin och rådjur, säger Robert Möller.

Viktigt att anmäla

Kör man på ett djur ska man ringa 112.

– Och så måste man stanna vid platsen även om djuret har tagit sig därifrån, så viltvårdaren har en chans att hitta det skadade djuret, säger Anna Freij, kommunpolis.

Annars gör sig föraren skyldig till brott mot jaktlagen, ett av de vanligaste brotten i kommunen. Att anmäla är även viktigt om man vill ha ersättning för skada på bilen från försäkrings­bolagen.

– De flesta anmäler. De som inte rapporterar är ofta onyktra förare, säger Robert Möller.

Avlivas om det är skadat

När en viltolycka anmälts ringer polisen jourhavande utringare som i sin tur ringer den eftersöksjägare, även kallad viltvårdare, som bor närmast, för att denna ska åka ut till platsen. Där av­livas djuret om det är skadat.

Ett annat sätt att hålla beståndet av vildsvin nere är fällor som kommunen placerat ut. Kommunen äger två fällor. Den ena står bakom Lidl och den andra flyttades nyligen till Gällstaö från Lurudden.

–Vi skulle ha flyttat den ­tidigare men coronapandemin ställde till det. Det skulle dock behövas fler fällor. De som bor vid Lurudden var inte så glada när vi behövde ta bort fällan därifrån, säger Robert.

– Fällorna är bra så här års. Att skjuta grisar i samhället innebär annars stora risker då det ofta är mörkt och ammunitionen är kraftig och kan studsa. Det kan komma någon motionär emellan, och det vill man inte riskera, säger Robert Möller.