Problem. En flock ungdjur har ställt till det i Håbo. Djuren på bilden är inte de som omnämns i artikeln. Foto: Mostphotos

Allt fler varningar för vildsvin

En grupp vildsvin har ställt till med bekymmer­ för kommunjägarna och oroat medborgarna. Jakten­ går vidare. – Olika jaktlag är ute och spanar, säger Jan Lundberg, tf avdelningschef projekt mark och offentlig miljö.

  • Publicerad 08:55, 21 apr 2022

De är som ungar är. Nyfikna.

Knappt en dag nu utan att vildsvin syns på bild eller film i lokala sociala medier där medborgare varnar för flockar.

”Ett gäng vildsvin sprang precis över Skörbyleden och promenerar längs vägen mot industriområdet, kör försiktigt!”, skrev en person på Facebook.

”7 vildsvin under kastanje­träden vid Järnaffären just nu! Akta er både gående och i bil!!”, konstaterar en annan.

”SE UPP! Vildsvin på Ullevivägen!”, berättar en tredje.

De är som sagt inte ensamma­. En sökning på ordet vildsvin i till exempel Allt om Håbo ger massor av träffar.

– Nu har vi haft en tid med sex stycken ungdjur. Det är mest de det skrivs om. De är som ungar är. Nyfikna, säger Jan Lundberg.

Just den här flocken har varit ett gissel för jägarna.

– Vi får in felanmälningar av allmänheten, och det är jättebra, för då kan kommun­jägaren se hur de rör sig. Problemet är att de rör sig så snabbt. De är i hela samhället­ och det har varit svårt att lokalisera­ dem, men nu har man lyckats vid ett tillfälle.

Nyligen kom beskedet att kommunjägarna skjutit fyra av sex av vildsvinen i flocken

– Fällor finns också utplacerade, men ungdjuren går inte att lura in i fällorna. Man fortsätter nu och gör det man kan, försöka följa observationerna.

De rör sig väldigt nära stor bebyggelse, tycks det som?

– De observationer som görs är nära bebyggelse. De går gärna i trädgårdar där det finns ätbart. Matstationer för fåglar är också intressant.

I Håbo skjuts det flera hundra vildsvin varje år. 2018 var siffran över skjutna djur till exempel femhundra stycken vilket var högst i landet per tusen hektar.

Sedan dess har det bara ökat. Nu ligger siffran snarare på 600 per år.

Vildsvin

Den svenska vildsvinsstammen har vuxit till sig rejält sedan millennieskiftet och i dag sker en omfattande jakt på vildsvin. Det är särskilt i södra Sverige som det finns gott om vildsvin.

Sedan mitten av 1990-talet har priset för att få jaga på annans mark (så kallat jaktarrende) fyrdubblats
i Skåne och Mälardalen, och en stor del av prisökningen beror på att det har blivit så populärt att jaga vildsvin.

Många markägare stödutfodrar vildsvinen för att göra marken mer lockande för vildsvinsjägare.

Fakta: Vildmarksliv.nu

Visa merVisa mindre

Köp böcker för en krona i Kungsängen

Botanisera bland billiga böcker Biblioteket i Kungsängen har för mycket urgallrade böcker inne på sitt kontor. "När vi inte får plats själva så måste vi börja sälja böcker", säger bibliotekschefen.onsdag 28/9 14:53

Polisen släpper ny detalj om döda kvinnan

Ännu inte identifierad Kvinnan som hittades avliden i Upplands-Bro i juni är fortfarande inte identifierad. Polisen släpper nu en ny detalj i förhoppningen att mordutredningen ska komma framåt.tisdag 27/9 10:33