– Corona gör att många inte vill vandra. Nu är det bara jag och en kille till, säger Michael Ohly, ordförande i Föreningen Farsor och Morsor i Sollentuna.

Under senhösten vandrade Farsor och Morsor sporadiskt för att sedan göra uppehåll helt i december då den andra vågen fick antalet coronafall att skjuta i höjden.

– Vi sitter i bilar, vi går i grupp, och vi möter grupper. Så det funkade inte med restriktionerna, säger Michael Ohly.

Återstart i mars

I mitten av mars drog föreningen igång vandringen på fredags- och lördagskvällar igen, men antalet föräldrar har alltså varit väldigt få.

– Att bara vara två är inte bra. Normalt går vi tre och tre av säkerhetsskäl. Om vi kommer till en grupp med bråk eller aggressioner så kan två gå in och dämpa bråket och en kan backa och ringa vakter eller polis, säger Michael Ohly.

Nu kommer våren och värmen och polisen har flaggat för oro kring att antalet samlingar och fester med ungdomar ökar, vilket kan bli ett problem inte minst när det gäller smittspridning.

– Det är ett problem med stora samlingar. Vi är inte några partycrashers, men vi försöker poängtera vikten av att följa restriktionerna när vi är ute och träffar ungdomar, säger Michael Ohly.

"Behovet större än någonsin"

Fasror och Morsor får löpande information, även under vintern då ingen nattvandrade, om stora samlingar med ungdomar på fester och häng på skolgårdar med både fylla och nyttjande av droger.

– Det är mycket ungdomar ute nu, och behovet av nattvandrare är större än nånsin. Ungdomarna vill ses konstant och gärna i gäng där de möter många de normalt inte umgås med, så gängen blir större.

Den senaste tiden är det framför allt i södra delen av kommunen som de stora samlingsplatserna för unga finns, berättar MichaelOhly.

– Vid Tegxelhagsskolan, vid Tegelhagens badplats och nere vid Rådanskolan samlas ofta ungdomsgäng just nu. Men vi åker över hela kommunen, från Rotebro till Helenelund.

Hoppas på fler till valborg

Utöver varmare temperaturer är det dessutom snart valborg, på fredag den 30 april, vilket traditionellt är en helg då många unga ses ute och festa.

– Då går vi ut med en allmän kallelse så att alla intresserade kan hänga med och vandra. Det blir ingen brasa, därför är det mer svåröverskådligt och osäkert var ungdomarna kommer att hänga, säger Michael Ohly.

Han hoppas på bra anslutning, helst så att man kan gå i två eller tre grupper.

– Det är ofta många vuxna som engagerar sig just sådana helger. Vi brukar kunna bli uppemot tio pers. Förhoppningsvis kan vi ha en utsättning som kommunen håller i. Då träffas vi på ett och samma ställe, alla vi som vandrar: Folk från kyrkan, fritidsfältare, mobila fritidsledare, Tonårsföräldrar i Sollentuna och vi Farsor och Morsor.