En ökad skara unga stockholmare tvingas bo kvar hemma hos föräldrarna, visar en ny undersökning. Foto: Mostphotos

Allt fler unga stockholmare tvingas bo kvar hos mamma och pappa

Var tredje ung person mellan 20 och 27 år i Stockholms län bor kvar hemma i flick- och pojkrummet. Flertalet gör det ofrivilligt, enligt en undersökning av Hyresgästföreningen.

  • Publicerad 04:57, 21 nov 2019

Drygt var tredje stockholmare mellan 20 och 27 år, cirka 78 000 personer, bor i dag hos sina föräldrar eller vårdnadshavare. Nästan nio av tio av dem som bor kvar hemma i flick- eller pojkrummet gör det ofrivilligt och skulle hellre ha en egen bostad.

Det visar en undersökning som Enkätfabriken gjort för Hyresgästföreningens räkning. Vanligast är att unga i Stockholms kranskommuner bor kvar hemma hos sina föräldrar eller vårdnadshavare.

Oroar sig för framtiden

Undersökningen visar också att drygt två av fem mellan 20 och 27 år oroar sig för att hitta en egen bostad i framtiden.

Enligt Hyresgästföreningen är det bristen på hyresrätter som gör att många unga stockholmare i länet tvingas bo kvar hemma.

– Det är ett jättestort bekymmer, unga vuxna kan inte börja sina vuxna liv, det blir inget privatliv. Dessutom påverkar det utvecklingen i regionen, unga vuxna kan inte börja studera, de har svårt att ta jobb, alla är inte miljonärer och kan köpa bostad, säger Simon Safari som är regionordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm. 

”Går åt fel håll”

Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholm, menar att den utvecklingen som vi nu ser bland unga går åt helt fel håll.

– Jag hade gärna sett en bostadsgaranti i Stockholm men det är inte möjligt med den borgerlig politik som styr i dag. Istället får vi  moderat bostadspolitik som förlitar sig på marknadskrafterna, säger hon.

Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm, säger såhär om kritiken.

Det som saknas är en rörligare bostadsmarknad, där det är möjligt för ungdomar att får tag på mindre lägenheter och kanske under kortare perioder. I dag är många hyresbostäder som i praktiken inte används av innehavaren. Jag tror det är bättre att stödja enskilda hushåll och istället sträva efter en funktionell bostadsmarknad. Det byggs billiga bostäder i dag, men det räcker inte.

Allt fler kommer tvingas bo hemma

Men det är inte bara i Stockholm som allt fler unga tvingas bo kvar och dela kök med mamma, pappa eller någon annan vårdnadshavare. I hela landet bor enligt undersökningen knappt en av tre, 238 000 personer, i åldrarna 20–27 år hemma.

Enligt Simon Safari på Hyresgästföreningen har det blivit vanligare att unga bor kvar hemma och han tror att den skaran kommer att öka.

– Absolut. Folk ringer till oss och berättar att de tvingas tacka nej till studier, och att de utnyttjas av dom som hyr ut i andra hand och tredje hand. Det kommer tyvärr att öka.