Johanna Carlbom, 17, Malin Hök, 17 och Nadine Ancar, 17 från Tibble Gymnasium i Täby. Foto: Erik Lejdelin

Allt fler unga är arbetslösa i alla länets kommuner

Ungdomsarbetslösheten skenar i länet i skuggan av corona. I samtliga kommuner ökade arbetslösheten i augusti jämfört med samma månad i fjol.

  • Publicerad 04:55, 17 sep 2020

Arbetslösheten bland unga i länet ökade med 3,7 procentenheter mellan augusti 2019 och 2020.

Pandemin är den stora boven i dramat. Efter den mörka våren har arbetslösheten fortsatt att öka även under sommaren, visar färska siffror från Arbetsförmedlingen.

Särskilt tufft för unga

Många som jobbat inom branscher som hotell- och restaurang, transport, nöje resor, bemanning, kultur och delar av detaljhandeln har blivit av med jobbet. Och för ungdomar och nyanlända i länet som blir uppsagda gör hård konkurrens att det blir särskilt tufft att få jobb igen.

– De som får ett nytt jobb nu har i regel erfarenhet, utbildning och nätverk. För de som inte har de förutsättningarna blir det betydligt svårare att komma ut i jobb, säger Robert Flognfeldt, verksamhetsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Skillnad mellan kommunerna

I Botkyrka, Haninge, Järfälla och Upplands-Bro kommuner ligger ungdomsarbetslösheten bland inrikes födda på över 9 procent. Sigtuna är den kommun i länet med högst ungdomsarbetslöshet, 10,6 procent. I Danderyd, Täby, Vaxholm och Lidingö är samma siffra under 5 procent.

Ingen stor oro i Täby

Täbys ungdomar verkar heller inte vara oroliga för framtiden.

– Alla vi känner som har tagit studenten har jobb eller pluggar. Hade fler av ens vänner varit arbetslösa hade man kanske varit mer orolig, säger Malin Hök, 17, som går i tvåan på Tibbles naturlinje.

Hennes två klasskompisar Nadine Anckar, 16, och Johanna Carlbom, 17, är inte heller oroliga.

– Det är nog också för att vi går natur, det är så brett på vad man kan välja. Och även om man inte utbildar sig till något stort så kan man alltid jobba på donken eller Ica. Det löser sig, säger Nadine Anckar.

Nadine Anckar, 16, vill nog bli läkare i framtiden, som de flesta i klassen. Foto: Erik Lejdelin

Stora skillnader mellan kommuner

Men det är inte heller Täbys unga som drabbats hårdast. Här har visserligen ungdomsarbetslösheten ökat från 2,8 till 4,9 procent men i många andra kommuner är siffran uppemot 10 procent.

– Vi har en väldigt hög måluppfyllelse i skolan och det ger ju goda förutsättningar att välja gymnasium. Det i sin tur leder till att många av Täbys unga väljer att pluggare vidare, säger Eva Von Wovern (KD), ordförande i gymnasie- och näringslivsnämnden.

Alex Jesus, 16, och Gustav Jender, 16, går på barn- och fritidsprogrammet på Åva Gymnasium. Foto: Erik Lejdelin

Få in en fot

För Gustav Jender, 16, är det viktigt att tidigt försöka bygga sitt cv, så att man klarar konkurrensen bättre i framtiden.

– Ja, man måste försöka få några enkla jobb så att man får ett okej cv – ett jobb på Ica eller vad som helst. Man kan inte skita i att jobba som ung och sedan komma ut efter utbildningen som 22-åring och ha noll på cv:t, då blir det svårt.

Inte heller han eller klasskamraten Alex Jesus, 16, är särskilt oroliga inför framtiden.

– Har man självdisciplin och får in rutinerna med att söka jobb så löser det sig, säger Alex Jesus.

Alex Jesus plan är att utbilda sig till barnskötare där han vet säkert att han får ett jobb – för att sedan fortsätta plugga eller leta efter något annat.

Alex Jesus säger att självdisciplin är det viktigaste när man ska söka jobb. Foto: Erik Lejdelin

Så ska man göra som ung

Även om ungdomsarbetslösheten är hög på sina håll finns det också ljuspunkter. Antalet som lämnar Arbetsförmedlingen för jobb och studier ökar och särskilt stor är rörligheten bland ungdomar. En orsak är att det har tagits fram fler utbildningsplatser.

Nästan dubbelt så många ungdomar lämnade Arbetsförmedlingen för jobb i augusti jämfört samma månad föregående år.

Många sektorer saknar rätt kompetens och det lär bestå även efter krisen

Robert Flognfeldt

– Stalltipset till unga är att vidareutbilda och omutbilda sig, det är bland det bästa man kan göra i det här läget. Många sektorer saknar rätt kompetens och det lär bestå även efter krisen. Framförallt inom vård och omsorg, barnomsorgen och inom teknikyrken är behovet av utbildad personal stort, säger han.

Arbetslöshet bland ungdomar

Tabellen visar öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd, andel av den registerbaserade arbetskraften 18-24 år, i augusti 2020. Förändring i procentenheter.

KommunÖppet arbetslösaFörändring ett år
Sigtuna10,6%+5,6
Botkyrka9,7%+4,2
Upplands-Bro9,4%+2,9
Haninge9,3%+2,7
Järfälla9,2%+3,2
Upplands Väsby8,8%+2,8
Södertälje8,7%+4,5
Huddinge8,1%+3,4
Nykvarn8,1%+6,3
Stockholm8,1%+4,2
Salem8,0%+4,5
Sundbyberg7,9%+4,0
Snitt – riket7,8%+2,9
Snitt – länet7,8%+3,7
Sollentuna7,8%+3,4
Nynäshamn7,4%+2,0
Tyresö7,1%+3,0
Vallentuna6,4%+2,6
Nacka6,3%+3,9
Norrtälje6,2%+3,0
Solna6,1%+2,7
Värmdö5,9%+3,1
Österåker5,5%+2,5
Ekerö5,4%+2,9
Täby4,9%+2,1
Vaxholm4,5%+1,9
Lidingö4,3%+2,4
Danderyd4,2%+2,1

Källa: Arbetsförmedlingen.