Tandhälsa grundläggs tidigt i livet. Foto: Anders G Warne

Allt fler tandhål hos Haninges 3-åringar

Tandhälsan hos 3-åringar i Haninge har försämrats sett över de senaste två åren.

  • Publicerad 12:00, 14 maj 2018

5,1 procent av 3-åringarna i Haninge har karies i tänderna. Det betyder också att Haninge är bland de 10 kommuner eller stadsdelar i länet med sämst tandhygien för 3-åringar.

Siffrorna finns i den färska rapporten ”Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2017”, från Stockholms läns landsting.

Tandhälsan hos de unga personerna i Haninge försämras sett till samma rapport 2015, då 4 procent hade karies.

I den nya rapporten konstateras att socioekonomiska förhållanden har stor betydelse för barnens tandhälsa. I områden där föräldrar generellt har lägre utbildning och lägre inkomster har barnen oftare karies.

Sämre kunskap om tandvård

I Skärholmen är andelen 3-åringar med karies högst i länet med 8,6 procent, därefter kommer Rinkeby-Kista med 8,5 procent och Spånga-Tensta med 8,2 procent.

Snittet i Stockholms län ligger på 3,7 procent.

Detta kan jämföras med Danderyd, där bara 0,9 procent av 3-åringarna har karies. Andra områden där väldigt få 3-åringar har hål i tänderna är Hägersten-Liljeholmens stadsdel (1,5 procent), Södermalm (1,5 procent) och Södermalm (1,8 procent).

Kommer många föräldrar från länder där kunskapen om tandvård är lägre än i Sverige syns det också i statistiken, vilket Mitt i tidigare berättat om i ett reportage.