Tommy Engkvist har kört elbil i 27 år. Foto: Stefan Källstigen

Allt fler stockholmare ratar bilar på bensin och diesel

Varannan ny bil i Stockholm drivs på något annat än bara bensin och diesel. År 2030 ska varannan bil – totalt sett – vara utsläppsfria.

  • Publicerad 12:26, 13 feb 2020

Under januari 2020 var runt hälften av alla nyregistrerade bilar i Stockholm elbilar, elhybrider eller laddhybrider. För laddhybrider var det en ökning med 173 procent jämfört med januari 2019.

Detta visar en ny rapport från Stockholms handelskammare.

Det drivs Stockholms bilar på

Källa: Stockholms handelskammare

Stockholmarna väljer i högre utsträckning än övriga riket att inte köpa bilar som enbart körs på bensin och diesel.

3 000 laddstolpar saknas

Tommy Engkvist i Huddinge har kört elbil i 27 år. 1992 byggde han om sin Volkswagen Golf till att gå på el.

– Bilen var en sensation på bilprovningen i Högdalen, den hade ju inget avgasrör!

Han har varit med och drivit på frågan om laddstolpar. För det saknas en del.

År 2030 ska varannan bil i hela fordonsflottan drivas av något annat än bara bensin och diesel. Dit är det en bit kvar – i Stockholm i dag är 88 procent av bilarna rena bensin- eller dieselbilar.

Länsstyrelsen i Stockholm har kommit fram till att det behöver byggas runt 3 000 laddstationer om målet till 2030 ska kunna uppfyllas.

Varannan bil på el om tio år – 3 000 snabbladdare saknas

Vad är vad?

Elbil, laddhybrid och hybrid

Elbil
En elbil är ett elfordon som endast drivs av en eller flera elmotorer. Vanligen avses batterielbilar fordon som strömförsörjs av batterier som laddas från extern elförsörjning, i allmänhet elnätet.

Laddhybridbil / Plug-in Hybrid
En laddhybridbil är en hybridbil som även kan laddas från det fasta elnätet och köras helt på el under kortare sträckor. Batteriet är betydligt större än i en vanlig hybridbil. När elen i det laddningsbara batteriet är slut fungerar laddhybriden som en vanlig hybridbil, vilket innebär att bensinmotorn tar vid och bilen kan fortsätta att rulla och själv växla mellan el- och bensinmotor.

Hybridbil / Elhybridbil
Hybridbil är en typ av bil som använder två eller flera kraftkällor för att driva bilen framåt. Det vanligaste är att bilen utöver en vanlig förbränningsmotor (bensin- eller dieseldriven) även har en eller flera elmotorer och batterier som hjälper till att driva bilen. Ibland kallas en sådan bil för en elhybridbil.

Källa: Stockholms handelskammare
Visa merVisa mindre