Jan Olsson är samordnare och bedrägeriexpert på Nationellt bedrägericentum. Foto: Läsarbild Kenny Bengtsson+ Most photos

Allt fler stockholmare blir lurade på nätet

Bedrägerierna ökar och det gäller att vara på sin vakt. Här är polisen bästa tips.

  • Publicerad 04:35, 27 jun 2018

Tidigare har det handlat om falska fakturor och fuffens vid uttagsautomater, men allt färre av dessa brott anmäls.

Trots det ökar antalet bedrägerier. Och det är på nätet den stora ökningen sker.

I 86 procent av alla datorbedrägeri rör det sig om att någon stjäl kortuppgifter och på så sätt kan betala med någon annans kort.

I Stockholm anmäldes under maj månad 2 016 datorbedrägerier – en ökning jämfört med samma månad förra året då 1 850 anmälningar kom in. Det visar den senaste statistiken från polisens Nationellt bedrägericentrum.

– Kortbedrägerierna har ökat med 41 procent under 2018 jämfört med tidigare år i hela landet, säger Jan Olsson, nationell samordnare på Nationellt bedrägericenter.

Det är ingen slump att bedrägeribrotten på nätet ökar just i Stockholm. Vi är flitiga e-handlare. Nio av tio stockholmare har någon gång handlat på nätet.

Och tre procent har fått sina kortuppgifter stulna.

Osäkra betalningar

Enligt polisen är det fortfarande dåliga och osäkra betalningslösningar inom internethandel som är en del av problemet.

– Det behövs flera olika lösningar för att komma till rätta med kortbedrägerierna online. Det enklaste som man kan göra, eftersom det fortfarande är för svaga betalningslösningar i e-handeln är att se till att kortet är spärrat. Man ska behöva öppna sitt bank-id varje gång som man handlar på nätet.

Har du några tips för att undvika kortbedrägerier?

– Utöver att kortet är spärrat, ska du skydda din pinkod. Se till att täcka över kortläsaren när du trycker in siffrorna. Klicka inte på några länkar du får i ett mejl eller sms. Det sista är att om någon ber dig logga in på din bank gör inte det. Du ska ringa till banken, banken ska inte ringa dig och be dig logga in, då vet man att det är en bedragare, säger Jan Olsson.

Ingen oro för ”blippkorten”

De kontaktlösa korten blir allt vanligare och i dag är 20 procent av alla kort ”blipp-kort” ungefär. Även om det finns en risk för skimning är det inget man behöver vara jätteorolig för.

– Med rätt teknik kan man stjäla kortnummret och utgångsdatum. Det kommer man inte så långt med. De får inte tag i CVC-koden och vad vi har sett så är det inget problem än så länge i Sverige i alla fall. Men tekniken är vanligare utomlands och vi följer utvecklingen, säger Jan Olsson.

Fakta

Så skyddar du dig mot bedrägerier på nätet

  • Koppla ditt bank-ID till betalkortet så att det krävs inlogg där varje gång du betalar på nätet.
  • Skydda din pinkod – täck över kortläsaren när du trycker din kod i affären eller vid bankomaten.
  • Klicka aldrig på länkar i ett mejl eller sms som du inte känner igen.
  • Om någon ringer och ber dig logga in på din bank: Lägg på luren! Banken ringer aldrig till dig.

 

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre