Elin Waltersson, gastronomisk chef på Tyresö kommun. Foto: Läsarbild Tyresö kommun/Most photos

Allt fler skolbarn äter specialkost i Tyresö

Allt fler elever äter specialkost i Tyresö. Maten ställer högre krav på skolköken och kostar mer pengar att tillaga. – Målet är att så många som möjligt ska välja den ordinarie maten, säger Elin Waltersson, chef på Tyresö kommun.

  • Publicerad 05:00, 17 jan 2020

Veganskt, allergianpassat eller särskilda rätter som passar barn med olika diagnoser. Mellan 10 och 15 procent av grundskoleeleverna i Tyresö äter specialkost. Då räknas inte elever som äter vegetariskt in, eftersom alla erbjuds detta.

Antalet barn som äter specialkost har ökat i Tyresö de senaste åren. Trenden ser likadan ut i hela landet. Därför håller branschföreningen Kost och Näring på att ta fram gemensamma riktlinjer till skolköken som väntas bli klara i slutet av januari.

Kräver extra arbete

Elin Waltersson är gastronomisk chef för måltidsservice på Tyresö kommun som ansvarar för skolmaten. Hon säger att den stora merkostnaden för specialkosten främst ligger i den extra arbetsinsats som krävs för att laga maten.

Elin Waltersson, Tyresö kommun

– Det räcker med att tre till fyra personer har individanpassad kost så blir det en stor extra tidsåtgång. Vårt uppdrag är att se till att barnen får mat. Samtidigt vill vi att så många som ska välja de ordinarie rätterna, säger Elin Waltersson.

Ny målgrupp ökar

Att specialkosten ökar i Tyresö beror främst på att allt fler barn med olika diagnoser, såsom autism och ADHD, behöver individanpassad mat som passar just dem. Därför ser kommunen fram emot de nya nationella riktlinjerna som kommer snart.

– Det här är en ny målgrupp för oss. Vi behöver säkerställa att alla barn som får specialkost får näringsriktig mat, så att de barnen får samma näring som alla andra, säger Elin Waltersson.