Förra året ökade antalet medlemmar i Färingsö sjöscoutkår med ungefär tio procent, vilket motsvarar 17 personer.

– Det är en ganska stor ökning för oss, men vi har blivit fler på senaste tiden. Jag tror att många ser tjusningen i att vara ute i naturen och inte minst ute på sjön nu, säger Gillis Nordin, kårordförande på Färingsö sjöscoutkår.

Alla får inte plats

I dagsläget kan inte Färingsö sjöscoutkår ta emot alla som vill vara med i scouterna, eftersom de saknar tillräckligt många ledare.

– Ekvationen går inte alltid ihop. Allting är ideellt, vilket har varit en särskild utmaning när man under corona fått anpassa aktiviteterna på nästan daglig basis, och många har varit sjuka. Det har varit ett jättejobb de ideella ledarna utfört, säger Gillis Nordin och fortsätter:

– Vi behöver fler ledare och funktionärer som också vill uppleva scouting och friluftsliv tillsammans med oss. Ju fler ledare vi får in desto fler scouter kan vi ta emot.

Även Träkvista behöver fler ledare

Samma sak gäller på Ekerö, där Träkvista sjöscoutkår ökat med tio scouter under 2020.

– Vi har i princip blivit fler sedan 2016. Folk behöver kanske komma ut mer nu, säger Hanna Lindqvist, vice kårordförande i föreningen.

Även här saknas ledare.

– Vi är ju väldigt beroende av våra ledare, och vi är stolta över dem. Men vi behöver fler.

Under pandemin har det varit tufft för Träkvista sjöscoutkår att hinna med.

– Men vi jobbar ju mycket med "learning by doing", och naturen som redskap. Vi ställer inte in, vi ställer om. Så vi har bara haft verksamhet utomhus sedan början av december.

3 000 fler scouter

Scouterna är en av Sveriges största barn- och ungdomsorganisationer, och man växte inte bara på Mälaröarna utan i hela landet i fjol.

2020 blev faktiskt ett rekordår med totalt cirka 3 000 fler scouter, vilket innebär åtta nya scouter varje dag.