Allt fler nior i Sundbyberg använder narkotika

Efter flera år av minskat alkohol- och drogbruk bland Sundbybergs niondeklassare har trenden brutits. Enligt årets Stockholmsenkät har tio procent av niorna använt narkotika – jämfört med tre procent 2018.

  • Publicerad 05:10, 11 sep 2020

Användningen av tobak, alkohol och narkotika ökar bland Sundbybergs killar i årskurs 9. Det visar den nya Stockholmsenkäten som bygger på svar från över 900 ungdomar i länet.

Resultatet innebär att trenden med minskat drog- och alkoholanvändande som hållit i sig från år 2014 är bruten.

Stor ökning på ett år

Störst är förändringen när det gäller narkotika. Tio procent av niondeklassarna i Sundbyberg uppger att de någon gång använt narkotika jämfört med tre procent i 2018 års enkät. Bland de nior som inte använt narkotika svarar var fjärde att de haft möjlighet att prova. Motsvarande siffra på gymnasiet är 43 procent.

– Ungdomar idag har en mer tillåtande attityd och tillgängligheten ökar. Detta ställer större krav på oss att arbeta med insatser för att påverka attityder och normer, säger Arash Sajadi, utvecklingsledare på Sundbybergs stad som också betonar vikten av att informera om följderna av narkotikaanvändning.

Enkäten visar också att den psykiska ohälsan ökar bland Sundbybergs niondeklassare. En motsatt trend råder bland tvåorna på gymnasiet, som enligt enkäten mår bättre än för två år sedan. På gymnasiet svarar 68 procent av eleverna att det är ”riktigt härligt att leva”, en ökning med 15 procentenheter jämfört med året innan.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47

Premiärdags för Bio Bristol på Sturegatan

Nyheter Riktiga biostolar på Sveriges näst brantaste läktare I helgen har historiska Bio Bristol äntligen nypremiär – den här gången med en stor röd vägg av biostolar. – Man kommer att märka hur mäktig salongen är, säger Anna-Lena Arreborn.fredag 9/10 8:21

Sofia Reideborn blev SIKs första kvinnliga seniorspelare

Sport I somras pausade hon målvaktskarriären – nu är Sofia Reideborn första kvinna att spela seniorhockey i Sundbybergs IK. – Fruktansvärt kul, säger hon.tisdag 6/10 12:28