Eva Blomberg är en av alla som kört på vilt senaste åren. Hon krockade med två rådjur på Salemsvägen nyligen. Foto: Stefan Källstigen

Allt fler kör på vilt: ”Rådjuren bara dök upp”

Eva Blomberg körde sakta på Salemsvägen. Trots det var olyckan framme. Plötsligt krockade hon. – Rådjuren bara dök upp, säger hon. I både Salem och Botkyrka har viltolyckorna ökat de senaste åren. Och det gäller att se upp framöver – under hösten är risken som störst att köra på ett djur.

  • Publicerad 05:00, 14 okt 2019

Det var i mitten av augusti som Eva Blomberg skulle köra från Rönninge centrum, på Salemsvägen, mot E4:an.

Flera viltolyckor på tisdagen: Vildsvinsflock påkörd av bil

Hon körde sakta över ett gupp men olyckan var ett faktum när hon mötte en skåpbil.

Viltolyckorna ökar

Viltolyckor i antal, uppdelat per år 2014-2018. Källa: Nationella viltolycksrådet.

Bakom skåpbilen kom nämligen två rådjur springandes. Eva Blomberg hade inte en chans att hinna stanna. Ett av rådjuren smällde in i sidan på bilen, det andra hamnade under bilen.

– Men rådjuret som hamnade under bilen tog sig otroligt nog upp igen. När jag klev ut ur bilen sprang de ut i skogen där de försvann. Jag ringde till kommunen och det kom en kille därifrån på en gång. Sedan ringde jag polisen, berättar Eva Blomberg.

Hur kändes det att köra på djuren?

– De bara dök upp. Jag är inte så chockad av mig men jag blev förbannad. Det kostade 22 000 kronor att få bilen lagad för jag hade bara halvförsäkring. Men jag tycker ju ännu mer synd om djuren, säger hon och tillägger:

– När jag stod och väntade på viltvårdaren dök det upp ett nytt rådjur, som var nära på att bli påkört av en annan bil, säger Eva Blomberg.

Källa: Nationella viltolycksrådet.

Hon är inte den första som kör på ett djur i Salem och Botkyrka. Viltolyckorna har ökat i båda kommunerna de senaste åren.

Detsamma gäller grannkommunerna Haninge och Huddinge, även där har olyckorna ökat.

Fler djur bakom ökningen

Det finns flera förklaringar till att allt fler kör på vilt. Dels ökar rådjurs– och vildsvinsstammarna och dels rör sig djuren allt närmare tätbebyggda områden där fallfrukten lockar i villaträdgårdar.

Tillgången på ekollon och kastanjer då gjorde att vildsvinen förökade sig

Barbro Vesterberg

En växande befolkning, med till exempel fler svampplockare i skogen, är också en förklaring.

Eva Blomberg krockade på Salemsvägen.

– Förra årets värme och den goda tillgången på ekollon och kastanjer då gjorde att vildsvinen förökade sig mycket, säger Barbro Vesterberg, regionansvarig för Stockholm på Nationella viltolycksrådet.

Se upp i höst på vägarna

Och det gäller att se upp på vägarna. Under oktober och november är risken som störst att köra på vilt. Vid den här årstiden är djuren mer rörliga – dels på grund av att de bygger upp sina vinterförråd, dels på grund av att de blir störda av alla svampplockare och jägare som vistas i skogen.

En annan kritisk punkt är ljuset.

– Vilda djur rör sig mer i gryning och skymning. Och den här tiden på året sammanfaller de med tiden som vi åker till och från jobbet, säger Fredrik Bergh, polis i Nationella viltolycksrådet.