"Jag tycker synd om ungdomarna" säger Tulla Vollbrecht. Hon har barnbarn i Salem som har svårt att hitta bostad. "Alla varken har råd eller vill köpa bostadsrätt." Foto: Stefan Källstigen

Allt fler köar – till allt färre hyresrätter

I Salem har flera hundra hyresrätter försvunnit de senaste 25 åren. Många Salembor söker sig bort från kommunen i jakt på bostad. – Det måste byggas mer hyresrätter nu, säger Salembon Tulla Vollbrecht.

  • Publicerad 16:15, 24 aug 2015

Köerna för en hyresrätt växer i hela länet. I Botkyrka uppger det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen att genomsnittstiden för att få en bostad ökat från cirka fyra år 2011 till cirka åtta år 2015.

Även i Salem är det tufft för många att få tag i en hyresrätt. Här har också antalet hyresrätter blivit 418 färre under åren 1990-2014, enligt ungefärliga siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.

– Det är katastrofalt. Jag talar med folk i Rönninge och Salem och ungdomar där tvingas ifrån kommunen. Sedan är de välkomna tillbaka igen när de har stadgad kassa, säger Kim Lindholm, ordförande i Hyresgästföreningen.

I Salem har många hyresrätter ombildats till bostadsrätter. Men enligt kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén beror minustalet också på att byggbolagen varit ointresserade av att bygga hyresrätter ända sedan fastighetskraschen i början av 90-talet. Att det varit trögt även på senare år bekräftas av Socialdemokraternas oppositionsråd Arne Närström, som suttit med i förhandlingarna inför ombyggnationen av Rönninge centrum där 26-30 av cirka 115 lägenheter blir hyresrätter. Nya centrum byggs på både privat och kommunal mark, och det är på den kommunala marken som ungefär hälften av hyresrätterna uppförs.

– Vi fick ge rabatt på marken för att byggbolaget skulle gå med på att bygga hyresrätter, säger Arne Närström.

I Botkyrka ser det annorlunda ut. I Storvreten och Tuna bygger Botkyrkabyggen nu och nästa år 74 ungdomsbostäder för uthyrning – något som Arne Närström ser på med intresse. Han menar att det stora problemet i Salem att det saknas ett kommunalt bostadsbolag, vilket innebär att ägandet och byggandet av hyresrätter ligger i privata händer. Men Lennart Kalderén (M) avfärdar idén om ett kommunalt bostadsbolag.

– Det här läget kan inte bara ett kommunalt bolag förändra, om vi inte stoppar in en massa skattepengar. Kommunalskatten är inte till för att subventionera privatbostäder, säger Lennart Kalderén (M).

Både Kalderén och Närström tycker att kommunen utifrån förutsättningarna på marknaden gjort vad den kan för att skapa nya hyresrätter. Kommunen planerar för flera hundra nya bostäder i centrala Salem, men också i södra Hallsta i närheten av Rönninge centrum. I de fallen jobbar båda toppolitikerna för att en ”avsevärd del” ska bli hyresrätter.

– Jag tycker att vi tar ansvar. Ungdomar har alltid lämnat Salem för exempelvis studier. Men visst finns risken nu att även en del som inte vill flytta från kommunen gör detta. Vi känner trycket allt hårdare, säger Lennart Kalderén.

”Vi känner trycket allt hårdare”

Fakta

Förändringar i beståndet 1990-2014

Salem

Hyresrätter: – 418

Bostadsrätter: +1 461

Botkyrka

Hyresrätter: +1 709

Bostadsrätter: +1 156

Visa merVisa mindre