Allt fler håller koll på barnen – via GPS

Allt fler föräldrar väljer att hålla koll på sina barn via gps, där den senaste tekniken består av klockliknande armband som också går att ringa med. En tillverkare har Bromma som en av sina största marknader. Men hur påverkar trenden egentligen barnen? Mitt i har träffat en familj som använder produkten och pratat med en psykolog som uppmanar till försiktighet.

  • Publicerad 10:34, 24 jan 2017

Med dagens teknik går det att, med relativt enkla medel, hålla koll på exakt var en person befinner sig. Ens barn, till exempel. På senare år har försäljningen av olika GPS-prylar som används för att spåra barnen ökat rejält.

Den senaste i raden tekniska prylar som möjliggör den här typen av geografisk koll på sina barn är så kallade GPS-klockor – ett enklare armbandsur som dels funkar som en sändare som föräldrarna kan spåra via sina mobiler, men också som en enklare mobiltelefon som det går att ringa med.

I Bromma har trenden med GPS-klockor för barn slagit igenom. I familjen Otterdahl är till exempel klockan sedan några månader ett givet inslag i vardagen.

– Vår dotter Siw (9 år) använder den varje dag. Hon ringer oss direkt från armen när hon kommit fram till skolan, eller om hon går hem och leker hos en kompis i stället för att komma hem efter skolan, säger Bjarne Otterdahl.

”Det ger henne mer frihet”

De skaffade klockan, en så kallad Tinitell, på rekommendation från grannarna. Och i familjen Otterdahl är man överens om att gps-klockan förbättrat vardagen för alla familjemedlemmar.

– Det ger henne mer frihet att röra sig utan att vi som föräldrar konstant behöver vara med. Och sedan sitter den ju där på hennes handled, till skillnad från en mobiltelefon som riskerar att försvinna i den åldern, säger Bjarne.

”Det får inte bli en digital fotboja”

Det finns dock de som varnar för den här typen av övervakande. Barnpsykologen Åsa Landberg uppmanar exempelvis till försiktighet bland föräldrarna.

– Det finns definitivt risker. Det är inte alls konstigt att man som förälder tycker det är skönt att hålla koll på barnen, men har man inte ömsesidighet i det blir det inte bra. Det får inte bli en digital fotboja, säger hon.

Men det är främst i familjer med hedersrelaterad problematik, eller när övervakningen följer med upp i tonåren, som hon upplever att teknologin riskerar att skapa stora problem.

– Det gäller att hela tiden ha en dialog och nära kontakt med sina barn, och inte förlita sig helt på att tekniken sköter det åt en, säger Åsa Landberg.

I familjen Otterdahl ser man inte att det skulle finnas några risker med den nya tekniken på Siws arm. Tvärtom.

– För oss handlar det inte om kontroll, det handlar om frihet. Vi hade varit begränsade i hur mycket Siw hade kunnat röra sig själv om vi inte haft den, nu kan hon röra sig fritt, utan begränsningar. Det här är ett sätt att ge barn friheten tidigare än vad man kan göra annars. Så resonerar i alla fall vi.

Hur länge planerar ni att använda produkten?

– I något år till kanske. Sedan, när Siw är över tio, kanske det är läge att ge henne en vanlig mobiltelefon.

Och vad tycker då Siw själv om armbandet hon bär dagligen? Till Mitt i säger hon i alla fall att hon trivs.

– Den är bra för om jag ramlar och slår mig eller något så kan jag ringa pappa och så ser han var jag är, säger hon.

Fakta

Så funkar "klockorna"

  • En handfull aktörer erbjuder så kallade gps-klockor i Sverige i dagsläget, och utbudet växer stadigt. Även om olika modeller har lite olika finesser så är grundfunktionerna ofta samma.
    Gps-klockorna – eller armbanden – går att spåra på metern via satellit, och tillhörande appar som laddas ner till föräldrarnas mobiltelefoner gör att barnens position syns på en karta.
  • Flera modeller innehåller även plats för sim-kort, vilket gör att det går att ta emot och ringa samtal. Ett begränsat antal nummer läggs då in i gps-klockan, vilket gör att ingen obehörig kan kommunicera med den som bär den.
  • I Bromma är Tinitell den vanligaste modellen och området är en ett av företagets största marknader. Andra modeller med ungefär samma funktion som finns i Sverige och som Mitt i varit i kontakt med görs av bland andra Spectrafence och SafeKid.
  • Gemensamt för alla tre är, enligt egen utsago, att intresset vuxit enormt på kort tid, och att prognosen ser ut att fortsätta åt det hållet även framöver.
Visa merVisa mindre