En våg av elcykelstölder har rullat in i norrortskommunerna Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby. Hittills i år har närmare 50 stölder registrerats hos Sollentunapolisen, som bevakar de nämnda kommunerna, jämfört med föregående år då åtta elsparkcyklar stals. Det är en ökning med 500 procent.

Populära att ha

Egentligen är det kanske inte så konstigt då en av de främsta anledningarna till ökade stölder är att allt fler äger en elsparkcykel i dag. Det finns helt enkelt många fler i samhället i år än förra respektive förförra åren då trenden fortfarande var relativt ny.

– Ja, det finns betydligt fler i omlopp i år än tidigare år. En elsparkcykel betingar relativt höga värden och är populära att ha bland tonåringar, säger Charlotta Lundberg som är kommunikatör på Sollentunapolisen.

Förutom att stölderna av elsparkcyklar har blivit fler så har det även skett en ökning av rån på densamma. Dessa är enligt polisen i dagsläget inte så vanligt. Men det sker. Senast förra veckan då en man rånade två tonårsflickor på en elsparkcykel i centrala Sigtuna. Han kunde gripas och häktades 15 juni.

Klippte upp lås vid skola

En av alla stölderna inträffade i Upplands Väsby för två veckor sedan. Fem elsparkcyklar som parkerats vid en skola på Smedbyvägen stals. Enligt polisen ska tre–fyra personer ha klippt upp låsen och gett sig av med cyklarna.

Sollentunapolisen varnade då att de själva sett en ökad trend av rån och stölder av elsparkcyklar.

– Vi följer den här utvecklingen och ser allvarligt på framförallt rånen där vi arbetar både med förebyggande åtgärder och utredningsinsatser. Det är ofta unga offer och unga gärningsmän vilket även gör att vi samverkar med våra kommuner och socialtjänster kring dessa individer, säger Charlotta Lundberg.

Hur arbetar polisen för att förebygga stölder av detta slag?

– Vi försöker lyfta detta modus i olika kanaler. Bland annat i kommunikation på sociala medier. Det vi kan rekommendera är att låsa fast elsparkcykeln ordentligt och/eller ta med den in om möjligt.

Vid flera uppmärksammade brott de senaste åren har gärningspersonerna tagit till flykt på en elsparkcykel. Det har visat sig varit ett effektivt sätt att undkomma polisen då dessa kan köras på smala cykelbanor eller gångstigar där polisbilar har svårt att ta sig fram.