Allt fler elever äter specialkost i Haninge

Veganskt, laktosfritt – och elever som vill äta glutenfritt utan att vara allergiska. Allt fler elever äter specialkost i Haninge. Maten ställer högre krav på skolköken. – En del barn och föräldrar har samma inställning som när de går på restaurang, att de ska få välja, säger Catarina Heilborn.

  • Publicerad 05:00, 17 jan 2020

Drygt var tionde grundskoleelev, cirka 850 barn, äter specialkost i Haninge. Det är en fördubbling jämfört med för sju år sedan.

Trenden ser likadan ut i hela landet, med fler barn som äter specialkost, och branschföreningen Kost och Näring håller nu på att ta fram gemensamma riktlinjer till skolköken som väntas bli klara i slutet av januari i år.

Dyrt med specialkost

Catarina Heilborn, koststrateg på Haninge kommun, säger att de nya riktlinjerna är efterlängtade. Skolköken vill göra rätt, så att de elever som faktiskt behöver specialkost ska få det. Samtidigt är maten dyrare och den kräver en större arbetsinsats av skolköken.

Catarina Heilborn, koststrateg i Haninge.

– En del barn och föräldrar har samma inställning som när de går på restaurang, att de ska få välja. Men vi har begränsade resurser och vi kan inte säga ja till allt. Det är ett problem att specialkosten ökar. Samtidigt vill vi göra rätt. Vi väntar på de nya riktlinjerna som kommer snart, säger Catarina Heilborn.

Laktosfritt vanligare

I Haninge erbjuds specialkost när det finns medicinska, etiska och religiösa skäl. Det kan till exempel röra sig om mat som är allergianpassad, vegetarisk och vegansk. De elever som efterfrågar mat som är tillagad enligt kosher eller halal erbjuds vegetarisk mat eller fisk.

Catarina Heilborn säger att till exempel vegetariskt och laktosfritt har ökat de senaste åren. Allt fler vill också ha individanpassad kost, som glutenfritt trots att man rent medicinskt inte är glutenintolerant, eller mat som är anpassad till barn med NPF-diagnoser.