800 besökare väntas komma till Eds kyrka i Väsby under allhelgonahelgen. Foto: Läsarbild Mostphotos/Adrian Johansson

Allt fler besöker kyrkan under allhelgonahelgen

800 besökare väntas komma till Eds kyrka i Väsby under allhelgonahelgen. Trots att döden blivit allt mer undangömd är behovet att vaka över våra bortgångna fortfarande stort, menar Christofer Wilson, kyrkoherde i Eds församling. – Det här är en slags motreaktion, säger han.

  • Publicerad 16:54, 2 nov 2018

Förr manifesterade vi vår sorg genom att bära sorgflor, sorgband eller svarta kläder. I dag är döden mer undangömd, något privat som vi bär på inombords. Det menar Christofer Wilson, kyrkoherde i Eds församling.

– Det finns en naturlig rädsla för att tala om döden, att vi gärna skjuter ifrån oss den, säger han.

”En slags motreaktion”

Trots det strömmar människor till kyrkogårdarna under allhelgonahelgen för att tända gravljus och minnas sina nära och kära. Högtiden har blivit en av de största kyrkohelgerna, något Christofer Wilson tror kan bero på ett inneboende behov av att samlas och vaka över våra bortgångna.

– Döden har blivit osynliggjord i vårt samhälle. Det här är en slags motreaktion. Vi har ett behov av att synliggöra och aktualisera de som har varit en viktig del av vårt liv. Till och med i ett sekulariserat samhälle har det visat sig vara viktigt för oss, säger han.

Ny sed

Eds kyrka väntar drygt 800 besökare under allhelgonahelgen. De flesta kommer för att tända gravljus på lördag, under alla helgons dag. Då kan man bland annat lyssna på när trumpetaren Leif Forss spelar psalmer och kända trösterika stycken under en andakt vid kyrkans kors intill sjön.

– Det brukar vara jättefint, det är lite av en tradition, säger Christofer Wilson.

Seden med att tända gravljus är yngre än man kanske tror. Det var först i mitten av 1900-talet som det blev vanligt förekommande.

Fakta

Allhelgonahelgen i Eds församling

Fredag 2 november

13.00–17.00 Öppet för ljuständning i Eds kyrka.

Lördag 3 november, alla helgons dag

9.00–19.00 Öppet för ljuständning i Eds kyrka.
11.00 Gudstjänst med tacksägelse i Eds kyrka.
12.00–16.00 Kaffeservering, Eds klockargård.
16.00 Andakt vid korset, Eds kyrkogård.

Söndag 4 november, alla själars dag

11.00 Mässa i Eds kyrka.

Visa merVisa mindre