Många besöker kyrkogårdarna för att tända ljus under allhelgonahelgen. Foto: Mostphotos

Allt fler besöker kyrkan under allhelgonahelgen

Det har blivit allt poplärare att besöka kyrkan under allhelgonahelgen. Här hittar du öppettiderna för kyrkorna i Österåker och Vaxholm.

  • Publicerad 20:45, 2 nov 2018

Allt fler väljer att besöka kyrkan under allhelgonahelgen.

Ulla Örtberg, tillförordnad kyrkoherde i Österåker, menar att kontrasterna mot en vanlig helg är stora.

– Det är jättemycket mer människor som kommer för att tända ljus och lägga kransar och granris på gravarna under allhelgona. Det är en gravsmyckningshelg.

Att helgen blivit så uppskattad kan ha flera orsaker. Det är ont om högtider under hösten och allhelgona är inte omgärdad av så många krav som jul och påsk. Man kan komma till kyrkogården med sina vänner eller med sin familj.

– Jag tror dels det handlar om att det är en gammal tradition som kanske bara har blommat upp igen, men också att människor känner att de vill hedra sina bortgångna familjemedlemmar och släktingar. På så sätt har allhelgonahelgen utvecklats mer och mer till en tid då man tänker extra mycket på människor som man har levt tillsammans med och förlorat.

Samlas för att tända ljus

På allhelgona hålls minnesgudstjänster då prästen läser upp namnen på de församlingsmedlemmar som gått bort under året.

Alla har inte sina anhörigas gravar nära. Men geografin är inte så viktig, folk går till den kyrka som är närmast för att tända ett ljus och sända en tanke till älskade bortgångna – en sed som ska ha kommit till Sverige med italienare som arbetade på Gustavsbergs porslinsfabrik runt förra sekelskiftet.

Nedan hittar du kyrkorna i Österåker och Vaxholm som har öppet under allhelgonahelgen.

Fakta

Allhelgona i Österåker och Vaxholm

Österåker

Fredag den 2 november

Ljusterö prästgård

Gravsmyckningsfredag från klockan 10.00. Kaffeservering med hembakat fika i Prästgården mellan klockan 10.00 och 17.00. Musikandakt klockan 15.00.

Åkersberga kyrka

Kyrkan är öppen för ljuständning och enskild andakt mellan klockan 13.00 och 18.00. Kaffeservering.

Österåkers kyrka

Kyrkan är öppen för ljuständning och enskild andakt mellan klockan 15.00 och 20.00. Försäljning av gravljus. Möjlighet till samtal med präst eller diakon. Kaffeservering i Prästgården.

Garnvikens kapell

Kapellet är öppet för ljuständning och enskild andakt mellan klockan 15.00 och 20.00. Möjlighet till samtal med diakon. Enkel kaffeservering och gravljus till försäljning.

Östra Ryds kyrka

Östra Ryds kyrka är öppen för ljuständning och enskild andakt mellan klockan 15.00 och 20.00. Möjlighet till samtal med diakon. Enkel kaffeservering och gravljus till försäljning.

Alla helgons dag, lördag den 3 november

Österåkers kyrka 

Kyrkan öppen för ljuständning och enskild andakt klockan 10.00-11.00 samt 12.00-17.30. Möjlighet till samtal med präst eller diakon. Gravljusförsäljning. Kaffeservering i prästgården klockan 12.00-17.30.

Högmässa klockan 11.00. Kyrkbuss från Åkersberga kyrka, Bergavägen 13, klockan 10.30. Åter klockan 13.15.

Stilla orgelmusik i allhelgonatid klockan 13.00-15.00. Minnesgudstjänst klockan 18.00.

Garnvikens kapell

Öppet för ljuständning och enskild andakt klockan 15.00-19.00. Möjlighet till samtal med diakon. Enkel kaffeservering och gravljus till försäljning.

Östra Ryds kyrka

Kyrkan öppen för ljuständning och enskild andakt från klockan 15.00. Möjlighet till samtal med präst eller diakon. Enkel kaffeservering och gravljus till försäljning.

Barnens Allhelgona klockan 16.00: Vandring i kyrkan och på kyrkogården för små och stora som har frågor om livet och döden. I kyrkan gestaltas hur en begravning kan gå till, och så blir det samtal om varför vi gör som vi gör. Ute på kyrkogården besöks två gravar och barnen får lära känna de som vilar där. Gemensam sång och musik.

Minnesgudstjänst klockan 18.00.

Roslags-Kulla Kyrka

Kyrkan är öppen med kaffeservering klockan 12.00-16.00. Minnesgudstjänst klockan 15.00.

Ljusterö kyrka

Minnesgudstjänst klockan 18.00.

Söndag den 4 november

Åkersberga kyrka

Högmässa klockan 11.00.

Österåkers kyrka

Allhelgonakonsert klockan 18.00.

Görjansgården

Andakt klockan 14.30. Sång av Ökvarten och kyrkfika.

Vaxholm

Alla helgons dag, lördag den 3 november

Vaxholms kyrka

Kyrkan är öppen från klockan 11.00. Festhögmässa med återinvigning av Vaxholms kyrka. Smörgåstårta och kaffe i Johannessalen.

Stilla orgelmusik klockan 15.00. Minnesgudstjänst klockan 16.00. Ljus tänds för de under året bortgångna.

Källa: www.svenskakyrkan.se
Visa merVisa mindre