BP:s guldgossar. Allsvenskan ökar klirret i klubbkassan rejält. Foto: Pekka Pääkkö

Allsvenskan ger flera extra miljoner till BP

Förra året gjorde Brommapojkarna miljonförlust. Återkomsten till allsvenskan är välkommen för klubbkassan. – Självklart stärker det ekonomin, säger klubbdirektören Henrik Nilsson.

  • Publicerad 15:29, 25 okt 2017

Henrik Nilssons röst är lite hesare och släpigare en vanligt. Det har gått drygt 17 timmar sedan slutsignalen på Grimsta IP. Genom 1-0-segern i seriefinalen mot Dalkurd säkrade Brommapojkarna uppflyttning till allsvenskan trots att två omgångar återstår i superettan.
– Vi åt en middag tillsammans på kontoret och sedan var vi ute en runda på stan. Men nu är vi igång igen.
Har spelarna tränat?
– Nej, haha. Killarna fick ledigt i dag. Men sedan laddar vi om. Det är ju två omgångar kvar och i det här läget siktar vi på att vinna serien. Vi har ju aldrig vunnit superettan tidigare utan gått upp till allsvenskan som tvåa eller genom kval.
Får ni någon buckla om ni vinner superettan?
– Det är en väldigt bra fråga. Jag har inte koll på det.

Extra pengar för serieseger

Hursomhelst finns det fler skäl att kämpa i de två kvarvarande matcherna. En serieseger ger nämligen mer pengar än en andraplats.
– Det är lite extra om man vinner serien, säger Henrik Nilsson.
Brommapojkarna gjorde förra en förlust på närmare 2,7 miljoner kronor och ökade intäkter är välkomna.

Spelarförsäljningar räddar ekonomin

Även den här säsongen hade klubben gått minus om det inte hade varit för spelarförsäljningar. Det handlar om backen Felix Beijmo som såldes till Djurgården i mars, mittfältaren Serge-Junior Martinsson Ngouali som gick till Hammarby i somras och Viktor Gyökeres som lämnar för Brighton i Premier League efter årsskiftet.
– Vi kommer att backa operationellt men tack vare spelatransfers kommer vi att göra plus på sista raden, säger Henrik Nilsson.

Viktor Gyökeres spelar säsongen ut med BP men går sedan till Brighton i Premier League.

”Dubbelt så mycket tv-pengar”

Även om BP redan är klara för allsvenskan 2018 finns det inga planer på att vila guldklimpen Viktor Gyökeres.
– Han är vår spelare säsongen ut och spelar om han blir uttagen. Han tillhör Brighton från och med årsskiftet, säger Henrik Nilsson.
Henrik Nilsson säger att BP får ”kanske dubbelt så mycket tv-pengar” i allsvenskan – en intäktsökning på flera miljoner kronor. Även andra intäkter ökar.
– Det är klart att spel i allsvenskan ökar intäktsbasen, både genom mer tv-pengar och kanske nya partners. Sjävklart stärker det ekonomin, säger Henrik Nilsson.

Säkerhet dyrare i allsvenskan

Men det tillkommer också utgifter.
– Vi kommer att återinvestera i verksamheten. Det kostar mer att spela i allsvenskan än superettan. Säkerhetsarrangemangen kommer att kräva mycket mer på den nivån, fler människor måste jobba runt matcherna och ersättningsnivån för spelarna är en annan i allsvenskan än i superettan, säger Henrik Nilsson.
Får spelare och ledare någon bonus med anledning av uppflyttningen till allsvenskan?
– Jag har inte koll exakt i detalj. Det kan vara så att vissa spelare har prestations baserade avtal där sådant kan ingå. Men vi har ingen generell bonus för uppflyttning.

Forsätter med ungdomssatsning

Uppflyttningen till allsvenskan gör inte att klubben byter fokus.
– Vi är Europas största fotbollsförening och oerhört stolta över alla barn och ungdomar som fortsätter att spela hos oss. Det är basen i föreningen och har varit det under en lång, lång tid, säger Henrik Nilsson.

Vill lyfta damerna också

Långsiktigt vill klubben ha lag på både herr- och damlag som är etablerade i de högsta serierna.
– Tyvärr lyckades damerna inte nå elitettan i år. Nästa stora sportsliga mål blir att lyfta damerna. Nästa år hoppas vi verkligen att vi kan göra det, säger Henrik Nilsson.

Fakta

Allsvensk klubb kan få fem gånger mer

Allsvenska klubbar får betydligt mer pengar från tv-rättigheter och andra centrala avtal än klubbarna i superettan. Det är oklart exakt hur stora skillnaderna är. Men som en jämförelse redovisade allsvenska AIK Fotboll AB 17,6 miljoner kronor i intäkter från ”centrala avtal (TV mm)” 2016 medan superettanklubben Örgryte IS samma år redovisade 3,3 miljoner kronor i intäkter från Svensk Elitfotboll som förhandlar fram tv-rättigheterna åt klubbarna.
Hammarby redovisade 9 527 000 kronor i intäkter enbart från tv-rättigheter 2016 och Djurgården 8 215 974 kronor.

Källa: Respektive klubbs årsredovisning.
Visa merVisa mindre