Inför premiären har det mest pratats om ett Malmö FF som närmar sig sin gamla dominans, och om ett IFK Göteborg vars namnkunniga lagbygge tros leverera resultat direkt. Färre än vanligt pratar om Stockholmslagen.

– Att spela utan publik påverkade oss. Men nu går vi in i säsongen med ett års erfarenhet av spel inför tomma läktare och vi har haft en rätt bra kontinuitet kring startelvan. Vårt lag hittar mer och mer rätt för varje vecka som går, säger AIK:s sportchef Henrik Jurelius.

Får vi tro Henrik Jurelius studsar AIK tillbaka direkt från niondeplatsen i fjol – som var AIK:s sämsta placering på tio år.

– Allt vi deltar i vill vi vinna och varje match är ett tillfälle för oss att göra det. Men Malmö FF är ett stabilt lag, Elfsborg gjorde en stabil säsong och IFK Göteborg har något på gång.

Strukturerat om

För Hammarby innebar topp fyra-placeringar två år i rad – och nya delägaren Zlatan Ibrahimovic löfte om att göra klubben bäst i Skandinavien – att fler än någonsin tippade guldet till Södermalm. I stället säckade laget ihop och slutade åtta.

– Vi är missnöjda över hur vi hanterade fjolåret. Men det var väldigt speciella förutsättningar i alla ligor, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson.

Från Hammarbys sista matchtrupp 2018 finns bara tre spelare kvar. Spelaromsättningen har blivit en naturlig del av Jesper Janssons arbete. Många unga spelare har kommit in i truppen på slutet. Laget har strukturerats om.

– För ett år sedan hade vi kanske den bredaste och spetsigaste truppen klubben någonsin haft. Men vi har vår plats i fotbollshierarkin i Europa. Det är självvalt och en strategi, säger Jesper Jansson.

Klubben har lyckats fylla de luckor man haft, menar han.

– Vi har hittat en bra mix. Jag tror vi får ett rakare spel i år. Målet är absolut topp tre och att nosa på Europaplatserna över tid.

Satsar på topp fem

Arenakollegan Djurgården bygger efter SM-guld 2019 och en fjärdeplats 2020 ett helt nytt lag i vår. Borta är det lyckosamma mittfältslåset Fredrik Ulvestad och Jesper Karlström.

– Vi visste att det skulle bli större förändringar i truppen i år. Det kan framstå som dramatiskt med denna spelaromsättning, men det har funnits en tanke och plan. Långsiktigt tror jag vi blir väldigt, väldigt bra, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Hur ser du på era möjligheter?

– Vår målsättning är att vara med i toppen och i kampen om Europaplatserna. Det innebär topp fem.

Herrallsvenskan drar igång helgen den 10-11 april och redan i första omgången möts favorittippade Malmö FF och Hammarby i Malmö. Den 19 april tar IFK Göteborg emot AIK och den 25 april spelas säsongens första derby när AIK och Hammarby möts på Friends arena.