Allmänhet på skjutfältet – ett växande problem

Skjutningar, granater och laser som kan göra dig blind. Farorna är många på Livgardet i Kungsängen. Nu larmar Försvarsmakten för att allt fler beträder skjutfält under övningar, enligt SVT.

  • Publicerad 18:31, 16 sep 2018

Trots varningsskyltar och bommar händer det ett tiotal gånger varje år att övningar på Livgardets störs av inkräktande människor. Det kan vara förenat med livsfara.

– Jag vill påstå att de inte missar skyltarna utan de chansar nog en hel del, de tror nog inte att det är så farligt att gå in, säger Mikael Löfberg, chef för Livgardets övnings- och skjutfält, till SVT.

Är förbjudet

Ofta är det tillåtet att vistas på militära skjutfält, men vid övningar är det naturligtvis strikt förbjudet. Övningarna ökar under hösten och farorna består bland annat av skjutningar med skarpladdade vapen, granatkastare, handgranater och ögonskadlig laser.

Enligt Mikael Löfberg är tydligheten i skyltningen inget problem. Om någon irrar sig in på skjutfältet förs personen därifrån.

– Jag ber dem visa mig tillbaka till sin bil och hittills har det aldrig hänt att vi saknat skyltar, säger Mikael Löfberg till SVT.

Så påverkas Upplands-Bro av de nya skärpta covidråden

✔ Verksamheter som stänger ✔ Begränsningar i besöksantal. Under torsdagen så skärptes de allmänna råd som Stockholmarna har att förhålla sig till vad det gäller smittspridningen av covid-19. Så här påverkas du som bor i Upplands-Bro av de nya råden.fredag 30/10 15:15

BLÅLJUS: Inbrott och drograttfylleri

Kort blåljusrapport: en drograttfylla och ett inbrott i byggarbetarbodar.fredag 30/10 11:36