Året var 1944. Det var brinnande krig och Ryssland hade invaderat Estland. Mängder av flyktingar kom till Sverige över havet. En av dem var Allis Sääsk Berglunds farfar. Hans mamma tvingades i stället resa österut – och dog i ett fångläger i Sibirien.

Nu har den 19-åriga Ekensbergstjejen skrivit en lång dikt om sin farfar och om saknaden efter någon hon aldrig träffat.

– Han dog innan jag föddes. Jag har hört att han var tystlåten och bar på mycket smärta. Det är ett trauma i familjen som inte är helt utrett och som jag ville ge ett uttryck för, berättar hon.

Sex nominerade

Allis Sääsk Berglund skickade in dikten Farfarsrummet till Lilla Augustpriset, som vänder sig till författare mellan 16 och 20 år. Det gav resultat. Juryn nominerade hennes bidrag tillsammans med fem andra. Vem som vinner avslöjas vid Augustgalan den 23 november.

– Det känns stort. Alla vi som nominerats får vara med. I år blir det en minigala på grund av pandemin, berättar hon.

Gillar det fåordiga

19-åringen var nominerad till Lilla Augustpriset även förra året, med en dikt om sin bästa kompis och vänskapen med henne.

– Jag skriver väldigt mycket och ofta blir det poesi. Jag gillar det fåordiga. Varje ord ska ha en egen kraft, säger hon.

Skriver på roman

Allis Sääsk Berglund är uppväxt i Ekensberg och bor kvar hemma. Nu pluggar hon på Ölands folkhögskola, på distans. Uppgiften är att jobba med ett skönlitterärt projekt. Och nu är det faktiskt prosa som gäller. I maj ska ett råmanus vara klart.

– Det är en ungdomsroman, är allt hon kan säga ännu så länge.