Såhär såg det ut när graffitiväggen på Farstaängen invigdes i maj. Foto: Wilhelm Jaresand

Allianspartier vill riva nya graffitiväggen

I var sitt färskt utspel lovar Moderaterna och Liberalerna att riva Farstas nya graffitivägg om de vinner valet. De motiverar med att det blir för dyrt att sanera och städa runt väggen, där det förekommer skadegörelse. – Stadsdelen har misslyckats med att hålla ordning, säger Anna König Jerlmyr (M).

  • Publicerad 11:29, 9 aug 2018

Med en månad kvar till valet är Moderaterna och Liberalerna redo att ta fram släggan. De vill riva den bara några månader gamla väggen på Farstaängen i Farsta, som är söderorts enda kommunalt drivna graffitivägg.

Peter Öberg (L)

– Min uppfattning är att den här ska bort. Farsta stadsdel saknar pengar till pedagogiska hjälpmedel och vikarier i förskolan, samtidigt som den här väggen har lett till en omfattande förstörelse runtomkring, med klotter på elskåp, stängsel, stenar och träd som kostar mycket pengar att sanera, säger Peter Öberg, gruppledare för Liberalerna i Farsta stadsdelsnämnd.

Väggen är ny och kostade 800 000 kronor att bygga. Vore det inte resursslöseri att riva den?

– Om det här fortsätter kommer kostnaden för sanering och underhåll göra det dyrare att behålla den än att riva den.

Nerklottrade möbler på Farstaängen. Foto: Anna König Jerlmyr

Även Anna König Jerlmyr, Moderat oppositionsborgarråd i stadshuset, lovar att väggen ska bort vid en borgerlig valseger. Efter att ha besökt Farsta på onsdagen la hon ut bilder på nerklottrade möbler på sin Facebook-sida.

– Det här var något som vi varnade för när graffitiväggarna skulle sättas upp runt om i Stockholm; att klotter och skadegörelse skulle öka. Jag träffade lokala Farstabor som är trötta på att färgburkar ligger och skräpar och att det klottras på allt runtomkring väggen.

Borde man inte ge det lite tid och utvärdera innan man river en helt ny vägg?

– Den utvärderingen kan vi göra redan nu. Det är tydligt att det här inte funkar. Farsta stadsdel har helt misslyckats med att hålla ordning här och kostnaderna för klottersanering kommer bara fortsätta att växa.

Vill ha bort alla väggar

Det är för övrigt inte bara väggen i Farsta som M och L vill ha bort – de vill riva samtliga lagliga graffitiväggar i Stockholm.

– Ja det kommer vi göra. Det är inte där vi vill lägga våra resurser, säger Anna König Jerlmyr (M).

Hon vill i stället satsa pengar på att rusta upp Farstaängens totalförfallna tennisbana, och fotbollsplanen som saknar mål.

Förvaltningen håller efter det här

Lars Bäck (V)

Lars Bäck (V), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd säger att han är trött på oppositionens ”tuggande” om graffitiväggen.

– Det vore kul om de som omväxling presenterade den politik de går till val på, exempelvis utförsäljning av bostäder och privatiseringar i välfärden.

Ser du inte skadegörelse runt väggen som ett problem?

– Skadegörelse … tagga ner lite nu. De har sprejat på ett bord och en behållare där man slänger burkarna. Det kommer dit folk och städar. Förvaltningen håller efter det här.

Oppositionen menar att det blir dyrt i längden, hur kommenterar du det?

– Jag antar att oppositionen kommer att be vår förvaltning om en redovisning av vad det kostar.