Rullkäk. Snart blir food trucks en permanent verksamhet inom Stockholms stad. Foto: Andreas Jennische

Allianspartier: Tillåt food trucks dygnet runt

Snart klubbas de nya reglerna för stans food trucks. Den borgerliga alliansen anser att avgiften blir för hög och att tiderna är för korta.

  • Publicerad 16:02, 11 mar 2015

Som vi skrivit tidigare ska food trucks bli en permanent verksamhet på Stockholms gator. I samband med att försöksperioden avslutas höjs också avgiften för det nyttoparkeringstillstånd som food trucks-företagare behöver, från 12 000 kronor per år till 30 000 kronor per år.

Det här har fått både Stockholms foodtrucks och den borgerliga alliansen att höja rösten.

– Det här är en viktig verksamhet som skapar liv och dynamik i staden samt skapar arbetstillfällen. Att höja avgiften på ett bräde är inte alldeles rimligt, säger Cecilia Brinck (M).

Släpp fram fler

Hon är positiv till att försäljningstiden utökas med två timmar på morgonen och två timmar på kvällen, men anser att man kan gå ännu längre och tillåta försäljning dygnet runt.

– Vi vill heller inte begränsa antalet tillstånd till 100. Det borde marknaden få lov att hantera själva, säger hon till StockholmDirekt.

Lotta Edholm (FP) och Karin Ernlund (C) håller med.

– Redan nu har till exempel 7-Eleven aviserat att de kommer att starta food trucks. Det är naturligtvis välkommet, men det är samtidigt trist om det innebär att bara de större aktörerna nu har råd att starta verksamhet, säger Lotta Edholm (FP) i ett pressmeddelande.

Dygnet runt

Karin Ernlund (C) anser att food trucks borde tillåtas under dygnets alla timmar och i alla delar av stan.

– Jag har inte läst några förklaringar till varför man inte skulle lunna ha det, säger hon.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén tycker att nya avgiften är bra och beskriver kostnaden på 2 500 kronor i månaden som fullt rimlig i förhållande till andra nyttoparkeringstillstånd.

– Längre fram kommer vi att se över om det finns enskilda sträckningar i city där man kan släppa fram foodtrucks, men det finns inte med något sådant i det här förslaget till reglering, har Daniel Helldén tidigare sagt till StockholmDirekt.

Ska börja gälla 1 april

De nya reglerna ska klubbas i kommunfullmäktige inom kort och tanken är att de ska börja gälla den 1 april.

Ramtiderna utökas från 08-22 till 06-24 och längsta uppställningstid förlängs från två timmar till tre timmar.

Antalet tillstånd begränsas till 100 stycken.

Visa merVisa mindre