De här gässen spatserar obekymrat i strandkanten vid sälstatyn nedanför Edsbergs slott. Foto: Åsa Sommarström

Alliansen vill växla upp kampen mot hejvilt bajsande gäss

Problemet med gäss som invaderar Sollentunas badstränder och gräsytor, främst kring Edsviken, har ökat stadigt de senaste åren. Nu hoppas kommunen få ta till både skyddsjakt och äggprickning för att få stopp på de vitkindade gässens framfart.

  • Publicerad 10:51, 19 mar 2021

– Dessa två uppdrag ska användas tillsammans med de många andra redskap som redan finns i kommunen för att vi ska se betydligt färre gäss i de publika områden där Sollentunabor och andra besökare rör sig, framförallt under sommarhalvåret, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i natur- och tekniknämnden.

Det var natur- och tekniknämnden som i onsdags beslutade, på Alliansens initiativ, att kommunen ska ansöka till länsstyrelsen om två nya konkreta åtgärder – skyddsjakt och äggprickning – för att få bukt med gåsproblemet.

500 kilo dynga

Bakgrunden är att kommunens ”många andra redskap”, som Thomas Ardenfors uttrycker det, inte alls har fungerat.

Gässen har i många år ockuperat sandstränder och gräsområden utmed främst Edsviken.

De senaste åren har kommunens naturvårdare städat gräsytorna längs Strandvägen och nedanför Edsbergs slott med häst som drar och samlar upp allt från gåsspillning till engångsgrillar – och det brukar handla om cirka 500 kilo dynga på en sommar.

På köpet skrämmer hästen gässen, men inte så pass att dessa flyr fältet för gott. Precis som människor uppskattar gässen kortklippt gräs och närhet till vatten, så i regel är de snart tillbaka.

250 gäss utmed Strandvägen

Utmed Strandvägen har uppemot 250 vitkindade gäss befunnit sig under de mest utsatta tiderna på året. I höstas beslutade kommunen att anlägga två dagvattendammar i Edsbergsparken, vilket riskerar att bidra till att ännu fler gäss söker sig dit.

Dammar i Edsbergsparken ska rädda Edsvikens vatten

Därför ville Alliansen i natur- och tekniknämnden se över möjligheten att ta fram ”en bredare palett av åtgärder” genom att ansöka om tillstånd för skyddsjakt på vitkindade gäss och om att få picka ägg under häckningsperioden.

De två redskapen ska ses som ”en möjlighet för kommunen att använda om de andra verktygen kommunen använder sig av även fortsättningsvis inte leder till en minskning av antalet gäss i Sollentuna kommun”.

Undantag från fredning av vilt

Skyddsjakt är ett undantag från fredningen av vilt. Syftet är att förhindra skador på exempelvis boskap eller åkermark. Den som vill ansöka om skyddsjakt ska vända sig till sin länsstyrelse.

Utöver att godkända skäl ska finnas kräver jaktförordningen att skyddsjakten inte försvårar ”upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för den aktuella artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde”. Dessutom får det ”inte finnas någon annan lämplig lösning som löser behovet av skyddsjakt”.

Även äggprickning, som är en metod för att sterilisera ägg så att de inte utvecklas, kräver tillstånd från länsstyrelsen.

Att pricka gåsägg betyder att man sticker hål på några ägg i varje bo. Minst ett ägg per gåsrede sparas intakt. Äggprickningen görs av personer som utsetts av Länsstyrelsen och man försöker göra det så försiktigt som möjligt för att inte störa övrigt fågelliv.

Källa: Naturvårdsverket/Jaktjournalen

Visa merVisa mindre

Låter som en gläfsande hund

Vitkindad gås kan misstas för Kanadagås, men den är klart mindre med en längd på 58–70 centimeter och ett vingspann på 120–142 centimeter, och den har en ganska kort hals.

Den vitkindade gåsen är en flyttfågel som länge enbart häckade i arktiska områden som Grönland och Svalbard.

I dag är utbredningsområde stort, populationen ökar globalt och ligger i dag på cirka 880 000, varav drygt 200 000 tros häcka i Europa.

Fram till 1971 häckade den vitkindade gåsen inte i Sverige, men då började de häcka på Gotland. Under de första 10 åren höll sig beståndet under 100 par, men i mitten av 1980-talet fanns drygt 450 par.

Samtidigt hade friflygande fåglar från Skansen börjat häcka på Djurgården och Fjäderholmarna och dessa har därefter ökat kraftigt i antal. 1997 fanns 3 600 häckande par i Sverige, men i dag finns över 10 000 häckande par.

Lätet är ett korthugget "kräck, kräck, kräck” som på avstånd kan påminna om en liten hunds gläfsande.

Källa: Wikipedia/fågeln.se

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

SD vill ha neutral klädkod i regionen

Nyheter Ska vara fri från symboler som "riskerar väcka olust och oro" De lyckades inte få en regnbågsfri flaggpolicy, och ser heller inte ut att kunna stoppa slöjan. Sverigedemokraterna i Region Stockholm stöter på patrull i sin strävan att regionen ska vara "fri från...söndag 11/4 19:04

Symtomfri personal på äldreboenden var smittade

Nyheter Studie med antigentest avslöjar smittorisk Personal som gick till jobbet på äldreboenden i tron att de var friska var egentligen smittade av corona-viruset. Det visar en studie där personal vid 50 boenden i Region Stockholm har screenats med...söndag 11/4 13:15