– Dessa två uppdrag ska användas tillsammans med de många andra redskap som redan finns i kommunen för att vi ska se betydligt färre gäss i de publika områden där Sollentunabor och andra besökare rör sig, framförallt under sommarhalvåret, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i natur- och tekniknämnden.

Det var natur- och tekniknämnden som i onsdags beslutade, på Alliansens initiativ, att kommunen ska ansöka till länsstyrelsen om två nya konkreta åtgärder – skyddsjakt och äggprickning – för att få bukt med gåsproblemet.

500 kilo dynga

Bakgrunden är att kommunens ”många andra redskap”, som Thomas Ardenfors uttrycker det, inte alls har fungerat.

Gässen har i många år ockuperat sandstränder och gräsområden utmed främst Edsviken.

De senaste åren har kommunens naturvårdare städat gräsytorna längs Strandvägen och nedanför Edsbergs slott med häst som drar och samlar upp allt från gåsspillning till engångsgrillar – och det brukar handla om cirka 500 kilo dynga på en sommar.

På köpet skrämmer hästen gässen, men inte så pass att dessa flyr fältet för gott. Precis som människor uppskattar gässen kortklippt gräs och närhet till vatten, så i regel är de snart tillbaka.

250 gäss utmed Strandvägen

Utmed Strandvägen har uppemot 250 vitkindade gäss befunnit sig under de mest utsatta tiderna på året. I höstas beslutade kommunen att anlägga två dagvattendammar i Edsbergsparken, vilket riskerar att bidra till att ännu fler gäss söker sig dit.

https://www.mitti.se/nyheter/dammar-i-edsbergsparken-ska-radda-edsvikens-vatten/reptlo!GTL@awbpO68i5WsF5QmzA/

Därför ville Alliansen i natur- och tekniknämnden se över möjligheten att ta fram ”en bredare palett av åtgärder” genom att ansöka om tillstånd för skyddsjakt på vitkindade gäss och om att få picka ägg under häckningsperioden.

De två redskapen ska ses som ”en möjlighet för kommunen att använda om de andra verktygen kommunen använder sig av även fortsättningsvis inte leder till en minskning av antalet gäss i Sollentuna kommun”.