Punktmarkera. Erik Andersson (M) ser allvarligt på skadegörelsen på förskolorna och vill styra ordningsvakter dit. Foto: Åsa Sommarström

Alliansen vill ha väktare i Kyrkbyn

För att minska problemet med skadegörelse i Täby Kyrby vill kommunen öka väktarbevakningen i området. Oppositionen vill i stället se fler fältassistenter och en fritidsgård.

  • Publicerad 14:40, 9 okt 2020

Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande, ser allvarligt på skadegörelsen som skett i Kyrkbyn. Han menar att de kommunvakter som ska anställas i egen regi i kommunen är en lösning.

– Med kommunvakterna kan vi punktmarkera där det finns problem. Eftersom de är anställda av kommunen kan vi placera dem där det behövs, säger han.

– I ett längre perspektiv handlar det om ett föräldraansvar. Det är viktigt att föräldrarna är uppmärksamma på vad deras ungdomar gör på kvällar och helger.

Oppositionen vill i stället se att man öppnar en mötesplats för ungdomar i Kyrkbyn.

– Vi vill ha lokala mötesplatser i alla stadsdelar och vi har gett förslag på att man gör en mötesplats för seniorer på dagtid och att den kan öppnas för ungdomar på kvällstid, säger oppositionsråd Agneta Lundahl Dahlström (S).

Den lösningen tror inte Erik Andersson på.

– Jag tror inte vi kommer åt den här problematiken genom att bygga en fritidsgård.

Socialdemokraterna vill också att man anställer fältassistenter i kommunen.

– Fältsekreterarna gör ett jättebra jobb idag men de har ingen anknytning till någon fritidsgård. Vi tror på att anställa fältassistenter, säger Agneta Lundahl Dahlström.

Fältsekreterarna som jobbar i Täby idag är medvetna om att ungdomarna använder skolgårdarna på kvällstid, men poängterar att inte alla vandaliserar eller tar droger.

– Generellt hänger ungdomarna på skolgårdarna där de kan sitta för sig själva. Det är inget specifikt för Kyrkbyn, säger Anna Fröberg från fältgruppen. 

De tror att det förebyggande arbetet på skolorna är en viktig pusselbit, men menar att man måste jobba på flera håll för att lösa problemet.

– Vi vill jobba för att förhindra att fler börjar ta droger. Samverkan med polis och andra enheter är jätteviktigt, säger hon och fortsätter: